30.11.2018

Hercegovačka franjevačka provincija proslavila „kapitul na rogožinama“

Fra Marjan Čudena, provincijal iz Ljubljane predstavio je na susretu na koje mje sudjelovalo 80-ak franjevaca, poruke i završni dokument Plenarnog Vijeća Reda.

Dana 29. studenoga 2018. godine, na blagdan Svih svetih franjevačkoga reda na Širokome Brijegu, Hercegovačka franjevačka provincija proslavila je svoj „kapitul na rogožinama“. Na susretu je sudjelovalo osamdesetak braće, s postulantima, novacima i četvoricom bogoslova koji su za ovu prigodu stigli iz Zagreba.

Dan je počeo okupljanjem u 9.30 sati. Nakon kratkog druženja braća su u samostanskoj dvorani izmolila Srednji čas, a potom je prisutne pozdravio gvardijan i domaćin fra Tomislav Puljić. Provincijal fra Miljenko Šteko, pridružujući se pozdravima, ukratko je podsjetio na povijest slavlja kapitula na rogožinama i njegovoj ulozi danas. U kasnijem obraćanju provincijal je predstavio statističko stanje naše Provincije. Iznio je brojnost braće u formaciji, naše jubilarce, te stanje naše bolesne braće. Nakon toga, spomenuo je i neke aktualnosti naše Zajednice koja se priprema proslaviti svoj provincijski kapitul.

Pozdravivši predavača, fra Marjana Čudena, provincijala iz Ljubljane, provincijal je pojasnio i razloge ovoga odabira: Generalni ministar u svom uvodniku traži da se u svim jedinicama Reda progovori o završnom dokumentu Plenarnog Vijeća Reda. Predavač je bio sudionikom PVR i najpozvaniji je predstaviti nam poruke i dokument PVR.

Fra Marjan je sažeto predstavio PVR i dokument „Tko ima uho neka posluša što Duh govori... Manjoj braći danas“. Dokument je nastao kao plod samoga PVR, koje je održano u Nairobiju u mjesecu lipnju 2018. Vijećnici su i prije PVR bili pozvani prikupiti neke specifične podatke o aktualnome stanju u svijetu, Crkvi i Redu, te ih predstaviti. Tijekom PVR-a vijećnici su promišljali, razmjenjivali ideje i razlučivali glavna pitanja koja su se pojavila u izlaganjima Konferencija. Predavač je potom izdvojio najvažnije teme za život Reda o kojima se raspravljalo i koje su kasnije ušle u tekst dokumenta. Uslijedilo je nekoliko pitanja predavaču i njegovi odgovori. Svoje zanimljivo predavanje fra Marjan je obogatio i slikovnim prikazima iz Nairobija.

Pri kraju ovoga dijela susreta, svoju riječ braći uputio je Generalni pohoditelj fra Mijo Džolan.

U dvanaest sati slavljena je Sv. Misa koju je predvodio provincijal fra Miljenko, a propovijedao generalni vizitator fra Mijo. Slavlje je pjevanjem popratio zbor postulanata i novaka.

U skladu s našim partikularnim odredbama, na ovaj dan okupljanja provincijskoga bratstva, slaveći sakrament Presvete Euharistije, čitava Zajednica moli za pokojnu braću.

(www.franjevci.info)