21.12.2016

Duhovna obnova studentica Doma „Hermina Gantert“

Voditelj duhovne obnove u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove bio je vlč. dr. sc. Drago Župarić, izv. profesor na Filozofskom fakultetu i KBF-u u Sarajevu.

U samostanu sestara Klanjateljica Krvi Kristove u Sarajevu, 19. prosinca 2016. u popodnevnim satima upriličena je duhovna obnova za studentice koje stanuju u gornjem dijelu sestarske kuće nazvanom Dom „Hermina Gantert“. Sestra Hermina je 1879. godine, na poziv trapista o. Franza Pfannera, došla s nekoliko sestra i pripravnica u predgrađe Banje Luke i to su bili početci današnje Regije Zagreb Klanjateljica Krvi Kristove. Na duhovnoj obnovi sudjelovale su i članice sarajevske zajednice sestara.

Voditelj duhovne obnove bio je vlč. dr. sc. Drago Župarić, izvanredni profesor na sarajevskom Filozofskom fakultetu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu koji također svagdanom slavi Svetu misu u sestarskoj kapelici.

U svom razmatranju i katehezi, vlč. Župarić stavio je u središte osobu Isusa Krista podsjećajući da su kroz povijest ljudi doživljavali Boga dalekim i tajanstvenim. Istaknuo je da se Bog „ocrtavao i oslikavao“ po onome što su proroci navješćivali. Prikazao je Isusovo rođenje, njegov život i djelovanje te smrt i uskrsnuće. Kazao je da se Isus Krist, Božji Sin pojavio u određenom povijesnom trenutku kao čovjek koji je ljudima bio „u svemu jednak osim u grijehu“ i da su se na njemu ispunila proroštva. Potaknuo je sudionice duhovne obnove na čvrstu vjeru u Isusa Krista koji treba prožimati život svakog vjernika svjesnog da Krist vodi u vječnu domovinu.

Nakon razmatranja, vlč. Župarić predvodio je Misno slavlje, a obnova je završena zajedničkim druženjem. (kvrppbih/kta)