24.10.2016

Apostolski administrator na vizitaciji u trapističkom samostanu

Opat Dom Francois de Pleace, administrator iz Vatikana, razgovarao je s redovničkom braćom i s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom.

Trapistički opat Dom Francois de Pleace, Apostolski administrator Kongregacije za posvećeni život iz Vatikana, zadužen za trapistički samostan – nekad slavnu opatiju „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci, stigao je u četvrtak 20. listopada 2016., u redovnu višednevnu vizitaciju trapističkoj zajednici toga samostana. Osim s redovničkom subraćom, razgovarao je i s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom.

U ponedjeljak, 24. listopada Apostolski vizitator Dom de Pleace, zajedno s priorom samostana p. Zvonkom Topićem i biskupom Komaricom posjetio je direktora bolnice – ortopedije „Dr. Miroslav Zotović“ prim. dr. Gorana Talića, koja je već više desetljeća smještena u nacionaliziranim samostanskim zgradama neposredno uz samostansku crkvu. Direktor Talić je svoje goste obavijestio o nedavnom izgrađenom parkiralištu pred samostanskom crkvom za potrebe zdravstvenog osoblja i drugih posjetioca bolnice i samostana, te o spremnosti bolnice da tri prostorije koje se nalaze naslonjene na kriptu crkve ustupe potrebama samostana za smještaj samostanske biblioteke.

Više puta je naglasio, kako je „svjestan da su zgrade u kojima je smještena ortopedija crkveno vlasništvo i da je spreman pristupiti s vraćanjem tih zgrada onako kako se Država i Crkva dogovore“. Naglasio je kako „visoko cijeni velike napore biskupa Komarice i njegovih suradnika oko dugotrajnog pružanja zdravstvene, socijalne, obrazovne i odgojne pomoći građanima Banja Luke“ te da je „spreman i ubuduće na svaku vrstu konstruktivne suradnje s biskupom i ocima trapistima“.

Opat Dom Place je zahvalio direktoru dr. Taliću za njegovu otvorenost i konstruktivnost i rekao da će o tomu izvijestiti Kongregaciju u Vatikanu. (kta/tabb)