13.08.2016

Srebrni jubilej redovničkog života Školskih sestara franjevki

U subotu 13. kolovoza 2016. na Gornjem Prekrižju (Zagreb) proslavljen je srebrni redovnički jubilej s. Sare Miloloža, s. Jasne Šimić i s. Mare Matanović.

U subotu 13. kolovoza 2016. u sestarskoj kući na Gornjem Prekrižju (Zagreb) proslavljen je srebrni jubilej redovničkog života sestara, s. Sare Miloloža, s. Jasne Šimić i s. Mare Matanović. Slavlju obljetnice prethodili su dani duhovne obnove, od 4. do 12. kolovoza, koju je animirala i vodila s. Ines Vujica, provincvijska savjetnica i fra Ante Bekavac, član Hercegovačke franjevačke provincije i profesor na KBF-u u Zagrebu. Fra Ante je bio i predslavitelj svečanog euharistijskog slavlja kojem su, uz sestre slavljenice, nazočile provincijska predstojnica s. Kata Karadža i sestre Zajednice.  

U svojoj homiliji fra Anto se posebno obratio sestrama slavljenicama istaknuvši da je današnjem vremenu neophodno „dati same sebe za svjedočanstvo riječi. Dati sebe za svjedočanstvo svjetla vjere. To mora biti sadržaj naše vjere. To je smisao naših zavjeta a vi to danas svjedočite slaveći dvadeset pet godina svojih zavjeta. Svjetlo vjere daje nam otkriti Boga, naš istinski život. U onoj mjeri u kojoj primamo to svjetlo i ulazimo u zajedništvo života s Bogom, mi ćemo vidjeti i gledati život i tako se prema njemu odnositi. (...) U dubini naši srca nalazi se najdublji smisao naše osobnosti koji je da Bogu. Ta se iskra uvijek tamo nalazi. Ono što svatko od nas treba učiniti jest vratiti se njoj dopustiti da se ona pretvori u svetost! Svet je onaj ili ona koji, odričući se lažnoga ja otkrije tajnu svoga vlastitoga identiteta koji se nalazi skriven u Božjoj ljubavi i milosrđu.“ Također propovjednik je naglasio da „ovaj svijet (a ne neki drugi svijet), ovaj život (a ne neki drugi život) dan je čovjeku kao sakrament božanske prisutnosti, dan je kao zajedništvo s Bogom i samo po ovom svijetu, ovom životu, preobražavajući ih u zajedništvo s Bogom čovjek treba biti svet! Treba nam jedna Isusovska svetost a ona se nalazi u Evanđelju. A zapravo snaga i svježina nam može jedino doći od povratka na Evanđelje, u njegovim zahtjevnostima kao temelj našega svakidašjega života. Vjera i odnos prema Bogu se ne može svesti na jednostvanu izjavu dobrih nakana, nego to nosi sa sobom izazov da budemo i djelujemo kao evanđeoske osobe, da prihvatimo Isusovu riječ u cjelini i da Isusa i njegovu riječ učinimo razlogom onoga što jesmo i što činimo, da dopustimo da započnemo od Evanđelja i da ono u nama prebiva.“

Na kraju euharistijskog slavlja provincijska predstojnica s. Kata Karadža uputila je pozdravnu riječ. Na poseban način obratila se sestrama koje slave 25 godina redovničkog života istaknuvši kako je Godina milosrđa posebna prigoda za doživljaj Božje dobrote, Njegove blizine i dobročinstava kojima nas obasipa. Između ostalog je kazala: „Duboko poznavanje Krista ostvaruje se i produbljuje svakoga dana sve više zahvaljujući životu osobne, zajedničke i liturgijske molitve.“ Sestre je pozvala na molitvu, zahvaljivanje i intenzivnije življenje euharistije i liturgijske molitve po primjeru dvoje asižana, sv. Franje i sv. Klare. „Oni su živjeli dinamizam zaručničke ljubavi s Kristom. Dopustili su da ih Riječ Božja prožme i duboko dotakne utjelovivši se u njihovim životima na konkretan način što se odrazilo i na bližnje s kojima su dijelili svakodnevicu.“ Čestitajući i zahvaljujući sestrama za sve što su životom i predanjem učinile za Provinciju, poželjela je: „Neka se u vašem životu isprepliće ono DA rečeno u trenutku zavjeta i traženje Boga – Lice tvoje Gospodine ja tražim.“

Nakon mise slavlje je nastavljeno u zajedništvu za zajedničkim objedom i lijepim druženjem. Sestra Jasna Šimić uime jubilantkinja zahvalila je provincijskoj predstojnici i Upravi kao i Zajednici za sve darovano prigodom ove obljetnice, a fra Anti i s. Ines za dane duhovne obnove. (S. Mara Matanović)