29.09.2015

Godišnji susret kućnih predstojnica s provincijskom predstojnicom

Prov. predstojnica s. Kata Karadža upoznala je predstojnice s planom i programom za duhovnost i trajni odgoj Provincije kao i s drugim programima.

U subotu, 26. rujna u duhovnom centru Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu održan je redoviti godišnji susret sestara kućnih predstojnica s provincijskom predstojnicom s. Katom Karadža.

Susret je započeo molitvom nakon čega je s. Kata uputila riječ pozdrava i srdačne dobrodošlice nazočnim sestrama, a novoimenovanim predstojnicama koje tek započinju svoju službu posebno je zaželjela Božji blagoslov u vršenju ove  odgovorne zadaća. Također je pozdravila zamjenicu provincijske predstojnice s. Lidiju Jurišić, provincijsku savjetnicu s. Samuelu Klaić, provincijsku ekonomu s. Mladenku Ćurić i provincijsku tajnicu s. Ljubicu Stjepanović.

Nakon pozdrava uslijedio je radni dio susreta, predstavljanje zaključnog dokumenta VII. plenarnog vijeća Bit ćete mi svjedoci sve do kraja zemlje (Dj 1,8), kojeg su predstavile sudionice Plenarnog vijeća s. Samuela Klaić i s. Ljubica Stjepanović. Sestra Samuela upoznala je sestre s nastankom Dokumenta, a s. Ljubica sa njegovim sadržajem, nakon čega je uslijedila diskusija.

Po završetku prvog dijela susreta, uslijedilo je euharistijsko slavlje u sestarskoj kapeli koje je predslavio fra Nikica Tomas, župni vikar u župi sv. Ante Padovanskog.

U popodnevnim satima nastavljen je rad u kojem je Provincijska predstojnica, upoznala kućne predstojnice s planom i programom za duhovnost i trajni odgoj Provincije za 2016. godinu, kao i s drugim programima godišnjeg plana za sve sestre Provincije. Budući se uskoro otvara Godina milosrđa, naglašeno je da će se godišnji plan duhovnosti i trajnog odgoja odvijati pod geslom izvanrednog jubileja milosrđa Milosrdni poput Oca. U danima duhovnih vježbi i duhovnih obnova sestre će slijedit spomenuto geslo jubileja uz pomoć bule pape Franje Lice milosrđa i prakticiranja lectio divina gdje  su u središtu tekstovi iz Lukina evanđelja. Također, s. Kata je naglasila da odgojno-informativni sastanci budu mjesta sestrinskih susreta na kojima će se bolje upoznati i Zaključni dokument VII. plenarnog vijeća. Također je sestre predstojnice potaknula da dio godišnjeg plana u našim zajednica bude i enciklika pape Franje o brizi za zajednički dom Laudato si' (Hvaljen budi, moj Gospodine).

Potom je s. Kata pozvale sve nazočne sestre da kao Zajednica nastoje biti u korak s općom i mjesnom Crkvom, da slijede upute Svetog Oca te ih nastoje živjeti u svojoj svakodnevici. Također se razgovaralo o važnim tekućim pitanjima za život Zajednice. Na kraju, zahvalila je svim sestrama na sudjelovanju i suradnji te poželjela Božji blagoslov svakoj sestri i svakoj zajednici istaknuvši: „Nastojmo živjeti milosno vrijeme Jubilarne godine. Neka nam svima to bude prigoda da doživimo iscjeliteljsku snagu Božjeg milosrđa prema nama i našega milosrđa prema drugima“.

Susret, koji se odvijao u radnoj ali i ugodnoj  i opuštenoj atmosferi, završen je molitvom u 16 sati. (kvrppbih/Iva Klarić)