29.09.2015

Proslava blagdana sv. Vinka Paulskog u Mostaru

Biskup Perić progovorio je o smjelosti i karizmatičnosti svetačkog lika koji je prvi osnovao družbu sestara koje su djelovale izvan samostanskih zidina.

Svečanim misnim slavljem koje je predslavio biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, u koncelebraciji šestorice svećenika sestre milosrdnice proslavile su nebeski rođendan sv. Vinka Paulskoga, čije Pravilo i karizmu baštine kroz stoljeća.

U prigodnoj propovijedi biskup Perić progovorio je o smjelosti i karizmatičnosti svetačkog lika koji je, po prvi puta u povijesti Katoličke Crkve, osnovao družbu sestara koje su djelovale izvan samostanskih zidina. Istaknuvši njegove osobne neuspjehe, 'poslovne' promašaje i  životno lutanje između svoje i Božje volje, otkrio je logičnost Božje pedagogije koja je dječaka sa sela odgojila za apostola milosrdne ljubavi i vrhunskog socijalnog radnika koji sve čini ex caritate, iz ljubavi prema Bogu u osobi siromaha, potrebnika i ruha i duha. Uz osobnu zahvalu sestrama, biskup Perić završio je prigodnu propovijed molitvom za nova zvanja i veću vjernost i gorljivost pozvanih.

Doista, po zagovoru sv. Vinka, umnožio nas Gospodin brojem i sačuvao svojim Duhom da znamo prepoznavati znakove vremena, rastući u Vinkovoj smjelosti i osjetljivosti za Boga u bratu čovjeku. (s. Marija Izabela Đaković)