21.09.2015

Susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije (JKPM)

Na trodnevnom susretu na otočiću Košljunu (Krk) sudjelovala su 33 novaka iz 4 franjevačke Provincije te Albanske kustodije.

Od 15. do 18. rujna na otočiću Košljunu (Krk) održan je prvi ovogodišnji susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara (JKPM).

Domaćin susreta bila je Franjevačka provincija sv. Jeronima - Zadarska provincija, tj. samostan Naviještenja Marijina na Košljunu. Košljun, duhovna oaza kako ga mnogi opisuju, otočić je površine 68 500 kvadratnih metara još od antičkog vremena poznat kao mjesto odmora. Prvotno je bio utvrđeni ljetnikovac (lat. castellum - Košljun), zatim od 12. do 15. stoljeća glagoljaška benediktinska opatija sv. Marije, a od 1447. nakon smrti posljednjeg benediktinskog opata Dominika, franjevački samostan Naviještenja Marijina. Franjevci opservanti na Košljun dolaze na poziv krčkih knezova Frankopana. Ovaj otočić bogat poviješću, prirodnim ljepotama, posvećen molitvama monaha i redovnika koji su na njemu živjeli, postao je duhovni centar i oaza mira različitim skupinama ljudi. Danas u samostanu žive trojica franjevaca: fra Klement Sršen, fra Diego Deklić i fra Stjepan Žužić.

Prvi dan susreta u utorak 15. rujna na Krk pristigle su novicijatske zajednice iz Livna, s Trsata i Humca. Iz mjesta Punat novaci su se brodicom prevezli na Košljun. Tamo su ih srdačno dočekali fratri na čelu s organizatorom susreta fra Diegom Deklićem. Nakon smještaja novaci, njihovi meštri domaća zajednica sudjelovala je na zajedničkoj molitvi Večernje nakon koje je slijedio susret i upoznavanje.

U srijedu 16. rujna drugi dan susreta novaci, njihovi meštri i fra Diego uputili su se brodicom do Punta odakle su autobusom krenuli u razgledavanje Krka, Baške i Vrbnika. Prvo odredište bila je jezgra starog dijela Krka. Tu su posjetili franjevačku crkvu i samostan franjevaca trećoredaca. Nekoliko riječi o samostanu kazao je trećoredac fra Vlado Rožić. Na Krku su posjetili i katedralu, sjedište krčkog biskupa, iz usta preč. dr. Franje Velčića poslušali nešto o njenoj povijesti i razgledali izložbu „In signum crucis“. Sljedeće odredište bila je Baška Draga mjesto pronalaska Bašćanske ploče. Tu su imali priliku pogledati kratki dokumentarni film „Bašćanska ploča“ koji govori o ovom važnom pisanom dokumentu iz 1100. godine. Nazivaju je osobnom iskaznicom Hrvata, pisana je hrvatskim pismom glagoljicom i činila je dio oltarne pregrade u crkvi sv. Lucije na Jurandvoru. U glagoljičkom tekstu spominje se ime hrvatskog kralja Zvonimira. Nakon Baške Drage pođoše do Vrbnika, grada nad morem. Ovaj grad čvrsto sazdani i zbijeni izdiže se visoko iznad mora, bogat poviješću, kulturom, tradicijom, rodno je mjesto kardinala Josipa Bozanića. Po povratku s izleta novaci slobodno vrijeme iskoristili su za nogomet i kupanje. Poslije rekreacije svaka novicijatska zajednica kroz video, PowerPoint prezentaciju ili riječima predstavila je svoju provinciju i novicijat.

U četvrtak 17. rujna na blagdan Rana sv. Franje sada već dobro povezana zajednica obišla je crkvu i tri košljunska muzeja. Košljunsku crkvu rese djela talijanskih majstora. Poliptih na glavnom oltaru 1535. izradio je Venecijanac Girolamo da Santacroce. Iznad oltarnog luka najveća je slika na platnu u Hrvatskoj. Ona prikazuje tri stanja nakon smrti: raj, pakao i čistilište a djelo je Francesca Ughetta iz 1653. Iz novijeg doba slike su križnog puta djelo Ive Dulčića. Osobito je lijep samostanski klaustar iz 17. stoljeća. Na Košljunu su tri lijepo uređena muzeja: arheološki muzej, muzej sakralne umjetnosti i etnografski muzej s prirodoslovnim kabinetom. Poslijepodne bio je organiziran izlet brodom. Lijepo vrijeme svima je išlo u prilog pa su se hrabriji kupali.

U petak 18. rujna posljednji dan susreta obilježen je slobodnim vremenom da bi novaci iz različitih novicijata mogli razmijeniti svoja iskustva i provesti više vremena u druženju. Svetu je misu na radost svih okupljenih prevodio krčki biskup fra Ivica Petanjak, OFM Cap. On je u prigodnoj homiliji pozvao mlade franjevce da iskreno žive svoje poslanje i da spremno odgovaraju na zahtjeve ovog vremena. Nakon svete mise organizator susreta fra Diego izrazio je svoje zadovoljstvo na proteklim danima u kojima se osjećalo jedinstvo okupljene franjevačke obitelji. Time je završen susret franjevačkih novaka na Košljunu.

Na susretu su sudjelovala 33 novaka: Bosanska Franjevačka provincija sv. Križa (9 novaka), Albanska kustodija (3 novaka), Hrvatska Franjevačka provincija svetog Ćirila i Metoda (11 novaka), Provincija svetog Jeronima u Dalmaciji i Istri (1 novak) i Hercegovačka provincija Uznesenja BDM (9 novaka).

 

fra Marko Čutura