15.08.2015

Srebrni jubilej redovničkog života ŠSF Bosansko-hrvatske provincije

Srebrni jubilej su proslavile: s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, s. Jelica Dolić, s. Marija Mihaljević, s. Ivka Lučić i s. Ivanka Mihaljević.

U petak 14. kolovoza proslavljen je srebrni jubilej (25 godina) redovničkog života naših pet sestara: s. Kate Karadža, provincijske predstojnice, s. Jelice Dolić, s. Marije Mihaljević, s. Ivke Lučić i s. Ivanke Mihaljević. Svečano euharistijsko slavlje u samostanu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu predvodio je fra Filip Karadža, gvardijan samostana u Kotoru i brat provincijske predstojnice s. Kate. U koncelebraciji su bili fra Zoran Tadić, župnik župe Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu i fra Nikica Tomas, župni vikar. Liturgijsko slavlje uzveličale su sestre skladnim pjevanjem pod ravnanjem s. Mire Bliznac.

U svojoj homiliji fra Filip je istaknuo važnost susreta kao biblijske kategorije u kojoj svaki poziv, a ponaosob duhovni, ima svoj izvor. Čovjek je nužno biće komunikacije i odnosa. Redovnik/ica poput biblijskog proroka susreće se s Bogom i u tom susretu ne gubi svoje 'ja' nego ga osnažuje. Ohrabren tim susretom stupa pred narod i svjedoči. Svakodnevne poteškoće i napast zasićenosti potrebno je prevladavati svetim sjećanjem na radost prvog susreta s Božjim zovom, naglasio je fra Filip. Pozvao je slavljenice da se sjećaju poticaja sv. Klare, prve franjevke, te da se neumorno zrcale u liku Kristovu i tako se ostvaruju slaveći Boga time što postaju njegova najvjernija slika u preobrazbi svijeta. Najsnažniji susret dogodio se Kristovim stupanjem u ljudsku povijest u njegovom utjelovljenom susretu s čovjekom. Za redovnika i redovnicu kao Kristove učenike ovo je temeljni element koji prelazi u nasljedovanje, istaknuo je propovjednik.

Na kraju euharistijkog slavlja provincijska predstojnica s. Kata u ime Provincije obratila se sestrama, te uputila riječ zahvale i radosti za 25 godina zajedništva. Čestitala je kolegicama na hrabrosti svjedočanstva i ljubavi prema Kristu u svojoj redovničkoj zajednici živeći karizmu asiških svetaca. U redovničkoj raspoloživosti i Božjem pozivu posebno mjesto pripada našim roditeljima. Oni su naši vjerni pratitelji ovdje na zemlji, ali i na nebu gdje nas zagovaraju, kazala je s. Kata.

Za ovu svečanost sestre su se duhovno pripremale kroz dane u kojima Crkva radosno iščekuje svetkovinu Uznesenja BDM na nebo i u kojima slavi svetkovinu sv. Klare Asiške. Milosno iskustvo bio je pohod svetištu Gospi od Škrpjela u Perastu i samostanu sv. Klare u Kotoru gdje su sestre na poseban način doživjele radost susreta i franjevačkog poslanja. Obilježavanje jubileja sestre nastavljaju hodočašćem u Svetu Zemlju. 

s. I. Mihaljević