01.06.2015

Papa primio sudionike Generalnog kapitula Reda Manje braće

Malenost i bratstvo bitne su sastavnice vašega identiteta – ustvrdio je Sveti Otac u govoru sudionicima Generalnog kapitula Reda Male braće.

Vatikan - Budite siromašni i ponizni, a to sveti Franjo u Pravilu od vas traži. Malenost i bratstvo bitne su sastavnice vašega identiteta – ustvrdio je Sveti Otac u govoru sudionicima Generalnog kapitula Male braće, koje je s njihovim vrhovnim poglavarom Michaelom Perryjem, 26. svibnja 2015. primio u audijenciju.

Malenost, odnosno poniznost znači izlaziti iz sebe, iz vlastitih shema i osobnih viđenja; znači nadilaziti strukture, koje su korisne ako ih se mudro rabi, kao i običaje i sigurnosti kako bi se istinskim dijeljenjem i služenjem siromašnima, potrebnima i rubnima svjedočila blizina – kazao je Papa.

Bratstvo je potrebno da budete vjerodostojni svjedoci Evanđelja, kao što su u prvoj Crkvi bili kršćani, ujedinjeni u ljubavi, u darivanju i uzajamnom praštanju; solidarni u bijedi, dobrohotnosti, uzajamnom pomaganju, te jednodušni u dijeljenju radosti, trpljenja i životnoga iskustva – istaknuo je papa Franjo.

Govoreći o redovničkoj obitelji Male braće, Papa je rekao da je njihova obitelj pozvana živjeti istinsko bratstvo, gajiti uzajamno povjerenje u međusobnim odnosima, da svijet vidi i vjeruje, prepoznajući kako Kristova ljubav zacjeljuje rane i ujedinjuje sve ljude. Stoga je vrlo važno obnoviti svijest da ste nositelji milosrđa, promicatelji pomirbe i mira. Vi će te uistinu ostvariti svoje zvanje i poslanje ako budete družba „u izlasku“ – ustvrdio je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako je sveti Franjo opominjao i poticao svoje fratre da idu u svijet, bez svađe i bez osuđivanja drugih. Te su pobude i danas vrlo aktualne. Vrlo je važno da se kršćanski i redovnički život odvija bez svađe, gajeći dijalog sa svima, živeći u skladu s drugima, u blagosti, u siromaštvu i poniznosti; naviještajući mir i zadovoljavajući se s onim što nam je ponuđeno. To zahtijeva odlučno zauzimanje u transparentnosti, u etičkom i solidarnom služenju dobrima, u umjerenom i skromnom življenju – istaknuo je Papa.

Papa je potaknuo Malu braću da se ufaju u Duha Svetoga kako bi se mogli sučeliti s najžurnijim izazovima kao što je sve manji broj redovnika, starenje i opadanje novih zvanja. Vi ste svojom poniznošću, zajedničkim životom, blagošću i siromaštvom stekli naklonost Božjega naroda. Molim vas, sačuvajte tu naklonost, nemojte ju izgubiti. Narod vas voli i ljubi – zaključio je Sveti Otac. (kta/rv)