13.03.2015

Međuprovincijski susret sestara s privremenim zavjetima u Lužnici

Petodnevni seminar sestara juniorki Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog na temu posvećenog života vodio je fra Rozo Brkić, OFM.

U duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici od 2. do 7. ožujka održan je susret sestara s privremenim zavjetima Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog. Voditelj seminara bio je fra Rozo Brkić, OFM gvardijan franjevačkog samostana i župnik župe sv. Roka u Virovitici, a tema je bila posvećeni život.

Fra Rozo se kroz svoja razmišljanja osvrnuo na osobni posvećeni život redovnica. Što za svaku od sestara juniorki znači živjeti posvećenim životom? Kako ga žive? Koliko su Bogu zahvalne što žive posvećenim životom? Kako ostvaruju svoj posvećeni život u zajednici? Kroz svoja predavanja naglasio je važnost svakodnevnog posvješćivanja svjesnog stajanja pred Bogom jer pred njim svatko stoji kao pojedinack. Naglasio je i koliko je važna molitva u životu zajednice, ali i ona molitva koja je prožeta evanđeljem jer Isusa se može upoznati jedino iz evanđelja.

Fra Rozo je istaknuo „da su svi čini koje je Isus činio postali sveti, čak i muka. Jednom u povijesti ponio je naše grijehe na drvo, a od tada to čini u Crkvi i po Crkvi, mističnom tijelu njegovu. Trpi u nama koji smo njegovi i tako se nastavlja djelo otkupljenja u svakodnevici života koja proplamsajima neuobičajenoga postaje sveta. Svjesno unešena u Euharistiju postaje blagoslovljena, jer u njoj prinosimo 'kruh' i 'vino' vlastitog života da ga Bog posveti i preobrazi i učini blagoslovom za druge.“

Na samom kraju petodnevnog susreta uslijedio je hodočasnički izlet na Trsat. Sudionice su sudjelovale u euharistijskom slavlju u 11 sati u crkvi Gospe Trsatske. Nakon sv. mise slijedilo je razgledavanje znamenitosti crkve i samostana s iznimno bogatom prošlošću. Sestre juniorke su posjetile i trsatsku tvrđavu s koje su nekada davno senjski uskoci branili grad Rijeku. Na koncu hodočasničkog izleta objedovale su kod sestara u provincijalnoj kući u Rijeci koje su ih lijepo ugostile.

Sestra Izabela Đaković, članica sarajevske Provincije Majke Divne sudjelovala je na tom međuprovincijskom seminaru.  

(kvrppbih/i.đ./t.b.s.)