01.12.2014

Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu dječjeg doma "Egipat"

Deseti po redu, humanitarni koncert i prodajna izložba pod motom: Izvor radosti okupio je brojne prijatelje i podupiratelje, a izvođači su nastupom razveselili nazočne.

U Sarajevu, 26. studenog u 19 sati u prostorijama Franjevačkog međunarodnog studentskog centra, Zagrebačka 18, održan je u organizaciji Stadlerova dječjeg doma Egipat i Hrvatskog kulturnog društva Napredak deseti po redu humanitarni koncert i prodajna izložba pod motom: Izvor radosti.

Među mnogobrojnim gostima bili su nazočni: vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić, apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sa svojom pratnjom, u ime provincijala fra Lovre Gavrana predstavnici Franjevačke provincije Bosne Srebrene, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu prof. dr. sc. Pavo Jurišić, provincijska glavarica ŠSF Bosansko-hrvatske provincije s. Ivanaka Mihaljević, provincijska glavarica sestara Milosrdnica – sarajevske Provincije s. Terezija Karača, kao i brojni svećenici, časne sestre redovnice raznih družbi a ponajviše sestara Služavki Malog Isusa sarajevske Provincije iz svih mjesta u kojima djeluju. Na tom humanitarnom događanju okupili su se brojni prijatelji djece SDDE-a, ne samo grada Sarajeva nego i iz drugih mjesta, većinom onih u kojima djeluju sestre Služavke Malog Isusa: Gromiljak, Vitez, Maglaj, Lug – Brankovići, Doboj, Prozor, Mostar, Neum, Slavonski Brod, Voćin.

Voditelj programa bio je fra Mario Knezović, OFM, a posjetitelje koncerta, svojim su nastupom razveseli: Pamela Ramljak, djeca i sestre Stadlerovog dječjeg doma Egipat, etno skupina Čuvarice, mješovita vokalna skupina Lampoši i tamburaški orkestar Lira. Pokrovitelji koncerta bili su: Družba sestre Služavke Malog Isusa u osobi s. Ane Marije Kesten, tajnice vrhovne glavarice s. M. Radoslave Radek; Ivo Lacić iz Privlake; MultimediaPrint iz Travnika na čelu s gospodinom Antom Bilić i Granum d.o.o. – Čapljina pod vodstvom obitelji Ramljak

Na izložbi su se mogli kupiti razni dječjih radovi, sestarski kolačići i rukotvorine Društva Prijatelja Malog Isusa.Sredstva prikupljena od koncerta i izložbe namijenjena su školovanju djece Stadlerovog dječjeg doma Egipat u Sarajevu.

Na kraju su organizatori izrekli zahvalnost domaćinima, Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene na ustupljenom prostoru.

Prvi Vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, 1899. godine, osnovao je zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece i povjerio ga sestrama Služavkama Maloga Isusa. Djeca su ostajala u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogla su ako žele i dulje ostati u zavodu. Kako nekada, tako i danas sestre Služavke Maloga Isusa nastavljaju, u duhu Utemeljitelja majčinskom brigom skrbiti za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi u Stadlerovom dječjem domu Egipat.

Da bi uspjele djeci izloženoj kušnjama i teškoćama života pružiti potrebno za život, odgoj i školovanje pomažu im ljudi plemenita srca preko kojih Bog očituje svoju providnost, brigu i ljubav. Jedan od oblika podrške i pomoći u školovanju djece SDDE jest i humanitarni koncert i izložba pod motom: Izvor radosti.    (s. M. Kristina Adžamić)