11.06.2014

Sestre SMI započele duhovne vježbe i obilježile Stadlerov dan

U nedjelju 8. lipnja dvadesetak sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije hodočastilo je u katedralu na grob svoga Utemeljitelja

Dvadesetak sestara Služavki Maloga Isusa Sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća BD Marije u u nedjelju 8. lipnja u večernjim satima hodočastilo je na grob svoga Utemeljitelja sluge Božjega nadbiskupa Stadlera u sarajevsku prvostolnicu te sudjelovale na Svetoj misi. Kao i prethodnih godina sestre su povezale duhovne vježbe s proslavom Stadlerovog dana koji se redovito obilježava svakog osmog u mjesecu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Euharistiju je slavio katedralni župni vikar vlč. Ivan Karača u suslavlju o. Damjana Kružičevića, benediktinca iz Ćokovaca koji sestrama predvodi šestodnevne duhovne vježbe. Uz brojne Stadlerove duhovne kćeri, na Misi su sudjelovali Prijatelji Maloga Isusa iz Sarajeva, djeca Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ kao i vjernici.

Velečasni Karača je pročitao propovijed koju je za Stadlerov dan, 8. lipnja 2014. pripremio i dostavio svim župama i crkvenim ustanovama Vrhbosanske nadbiskupije postulator kauze za proglašenje blaženim sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera mons. dr. Pavo Jurišić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Budući da se Stadlerov dan u mjesecu lipnju slavio na svetkovinu Duhova, prvi dio propovijedi, pod naslovom „Dah koji daruje život“, mons. Jurišić je posvetio svetkovini Duhova. U drugom dijelu propovijedi vjernici su mogli čuti o Stadlerovom govoru i stalnoj suradnji s Duhom Svetim.

Na kraju Svete mise koncelebranti i vjernici okupili su se u dnu katedrale oko Stadlerova groba te izmoliti molitvu za njegovo proglašenje blaženim. Nakon primljenog misnog blagoslova, sestre Služavke Maloga Isusa ostale su u tišini kod groba svoga utemeljitelja zahvaljujući Bogu da im je dao milost slijediti trag sluge Božjega nadbiskupa Stadlera. Na Stadlerovom grobu sestre su molile da se tijekom duhovnih vježbi obnove u Duhu koji je prožimao njihova utemeljitelja Stadlera.

Nakon Svete mise sestre su pošle u svoj duhovni Centar „Kuću Navještenja“ u Gromiljak, tridesetak kilometara zapadno od Sarajeva, te započele duhovne vježbe koje vodi o. Damjan Kružičević.

Kazao je sestrama: „Vi koje vršite djelo Božje, povukle ste se u ovu divnu oazu. Neraskidiva je molitva posvećenih osoba od apostolskoga djelovanja. Podareno nam je razmatrati, a zatim drugima darivati plodove svoga razmatranja. Papa Franjo nas poziva na revoluciju nježnosti, a to je ispružena ruka ljubavi. Ovdje možemo definirati sebe ne toliko u onome što radim, nego u onome što jesam.“

Na duhovnim vježbama okupljene sestre imaju mogućnost intenzivnije moliti, te prikazivati Gospodinu razne potrebe Crkve i društva.  (Lj. Marinčić)