08.04.2014

Održan „ Tečaj Filip“ u samostanu sestara SMI u Gromiljaku

Pod vodstvom fra Josipa Blaževića, OFMConv., tečaj je okupio srednjoškolce iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Livna, Viteza, Novog Travnika i Stare Bile.

U razdoblju od 4. do 6. travnja u samostanu sestara Služavki Maloga Isusa u Gromiljaku održan je ''Tečaj Filip'' za srednjoškolce iz Kiseljaka, Kreševa, Fojnice, Livna, Viteza, Novog Travnika i Stare Bile. Skupina mladih iz Zagreba pod vodstvom fra Josipa Blaževića novoizabranog provincijala Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, predstavila je program tečaja.  Osamdeset srednjoškolaca imalo je priliku slušati o važnosti Božje ljubavi, opasnosti grijeha, obraćenju, spasenju, utjecaju Duha Svetoga u životu vjernika. Kroz scenske prikaze vidjeli su sažetak svih tema susreta. Svjedočanstva bogoslova iz Zagreba, novakinja i studenta upotpunili su program spomenutog tečaja. Kroz pjesmu i igru u prirodi, svi su naučili nešto novo. Voditelj Tečaja govorio je o važnosti nove evangelizacije kao odgovoru na današnje probleme društva. Taj susret povezao je sudionike u zajedništvu  te su imali prilika pokazati svoje sposobnosti. Još jače su otkrili da ih Bog ljubi, a Isus spašava bez obzira na griješnost.

Na koncu tečaja sudionici su istaknuli važnost i potrebu mladih za takvim susretima u kojima otkrivaju poziv da budu živi svjedoci svoje vjere i da zadaću naviještanja Kristova evanđelja shvate ozbiljno. Tu zadaću svi će lako ispuniti ako predaju svoj život Kristu i dopuste da ih Duh Sveti vodi i gori u njihovim srcima. Tom vatrom treba zapaliti sve ljude i ne dopustiti da se plamen ikad ugasi. Molitva, pjesma, ples, razgovor, ispovijed, sv. misa ostavili su trag u srcima svih sudionika, a nakon završetka Tečaja slijedila su svjedočanstva o iskustvima i utiscima s održanog susreta.      (kvrpp bih/d.b.)