12.03.2014

Seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima FRAMA-e

Cilj seminara bio je osvrnuti se na važnost formacije u bratstvima tijekom razdoblja simpatizerstva, odnosno upoznavanja s bratstvom.

Od 7. do 9. ožujka u Međugorju je održan 3. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima FRAMA-e, pod geslom pape Franje "Onaj tko ljubi Krista pun je radosti" na kojemu je sudjelovalo oko 110 framaša iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Seminaru su također nazočili i nacionalni duhovni asistent FRAMA-e BiH fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent FRAMA-e Hercegovine fra Slaven Brekalo, te predstavnica nacionalnog vijeća FRAMA-e Hrvatske Marta Radoš.

Cilj seminara bio je osvrnuti se na važnost formacije u bratstvima s posebnim naglaskom na formaciju tijekom razdoblja simpatizerstva, odnosno upoznavanja s bratstvom.
Seminar je započeo okupljanjem sudionika u dvorani "Ivan Pavao II", nakon kojeg je uslijedila Sveta misa u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. Radni dio seminara započeo je predavanjem fra Zorana Vukovića, duhovnog asistenta FRAMA-e Kiseljak, čija tema je bila samo geslo seminara, “Onaj tko ljubi Krista pun je radosti”. Nakon predavanja, framaši su bili raspoređeni u skupine, u kojima su se bolje upoznali te razgovarali i dijelili iskustva u kontekstu teme. Nakon plenuma, sudionici su se uputili u dvorac “Nancy&Patrick”, gdje su im bili pripremljeni prenočište i obroci tijekom trodnevnog seminara. 

Drugi dan seminara započeo je jutarnjom molitvom i doručkom kojeg su domaćini pripremili s ljubavlju. Tijekom svakog objeda, sudionici su bili počašćeni kratkim svjedočanstvima gđe Nancy.  Drugo predavanje održala je nacionalna voditeljica formacije Andrea Odak, na temu “Voditelj formacije?”, tijekom kojeg su framaši mogli čuti što znači biti voditelj formacije u bratstvu te koja je uloga i odgovornost te službe. Nakon predavanja, sudionici seminara su raspoređeni u četiri skupine, po područnim bratstvima, koje su predvodile područne predsjednice i voditeljica formacije. Tijekom rada u skupinama, razgovaralo se o trenutnoj formaciji u mjesnim bratstvima, teškoćama s kojima se odgovorni suočavaju te mogućim rješenjima postojećih problema.

U poslijepodnevnim satima, predavanje na temu "Razdoblje upoznavanja s bratstvom" izložila je Josipa Vukoja, ministra OFS-a Kočerin. U nastavku su framaši sudjelovali u molitvenom programu župe sv. Jakova u Međugorju, dok su se u kasnim večernjim satima uputili na Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja, moleći krunicu i pjevajući marijanske pjesme.

Posljednjeg dana seminara u nedjelju ujutro, Mirela Josić, predsjednica FRAMA-e Tuzla, održala je predavanje "Kriteriji i metode u razdoblju upoznavanja s bratstvom". Nakon predavanja slavljena je sv. misa zahvalnica a zatim su se sudionici kratko osvrnuli na seminar, zahvalili organizatorima te objedovali u dvorcu za čiju pripremu su se pobrinuli mladići iz terapijske zajednice Cenacola.

(kvrpp bih/a.-m.k)