06.03.2014

Promocija duhovnih zvanja na Humcu

Na poziv gvardijana fra Velimira Mandića i župnika fra Ivana Borasa, kandidatice, postulantice i novakinja ŠSF pohodile župu sv. Ante na Humcu.

U nedjelju, 2. ožujka 2014., u poslijepodnevnim satima kandidatice, postulantice i novakinja Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji, zajedno sa svojim odgajateljicama, na poziv gvardijana fra Velimira Mandića i župnika fra Ivana Borasa, pohodile su župu sv. Ante na Humcu radi promocije duhovnih zvanja.

Osvrt na taj susret, postulantice Ivane Čuić, prenosimo u cijelosti.

"Bijasmo uistinu radosne što je i nama upućen savjet sv. Petra koji nam u svojoj poslanici kaže: „Krist neka vam bude svet, u srcima vašim, te budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas zatraži obrazloženje nade koja je u vama“ (1Pt 3,15). Sjetila sam se i one zgode kojom je sveti Franjo poučio brata kako je moguće propovijedati prisutnošću i primjerom te da za propovijed nisu nužne riječi… S osmjehom na licu spremale smo se posvjedočiti nadu koja je u nama, Ljubav kojom nam izgara srce, Mir koji ispunja našu dušu i Ljepotu koju nosi dar Božjeg poziva.

U večernjem euharistijskom slavlju, koje je predvodio župnik fra Ivan, hvalu Bogu za dar vjere i poziva koji je usadio u naša srca izrazile smo animiranjem pjevanja kao i čitanjem liturgijskih čitanja i molitve vjernika. Okupljenim smo župljanima, posebno mladima čiji pogled često odluta za blještavilom prividne sreće koju nudi ovaj svijet, pokušale svojom nazočnošću, ali i riječju posvjedočiti smisao koji našemu životu daje Uskrsli Krist.

Iako pri humačkom samostanu i župi sestre naše Provincije djeluju od daleke 1952. godine Župnik nas je nakon misnog blagoslova pozvao da se predstavimo prisutnim vjernicima. Postulantica Matija Pačar ukratko je objasnila značenje karizmatskog naziva Školske sestre franjevke Krista Kralja te prikazala put početne redovničke formacije kroz odgojna razdoblja koja predstavljaju postupno uvođenje u život Zajednice upoznavanjem bitnih zahtjeva, smisla i ljepote redovničkoga života.

Zatim je naša kandidatica Jelena Hrkać svjedočila o svomu putu na koji ju je Gospodin pozvao; kako je prepoznala u svom srcu želju i čežnju za nasljedovanjem Gospodina po primjeru sv. Franje u zajednici ŠSKK-a. Njezino nas je svjedočanstvo potaknulo da razmislimo kako Bog tiho i nenametljivo djeluje i progovara u malim stvarima. Buka ovoga svijeta i svakodnevni poslovi i brige toliko nas salijeću da ne uspijevamo čuti Božji poziv i uvidjeti njegovu brižnost za nas koja je navještena i u nedjeljnom evanđeoskom ulomku: „Ne budite dakle zabrinuti za sutra (Mt 6,34). Posvjedočila nam je i koliku snagu ima molitva  i predanje Bogu.

Nakon misnog slavlja ostale smo u ugodnom razgovoru s našim sestrama koje djeluju u ovom samostanu. Radost zbog našeg posjeta pokazale su nam i ukusnom večerom koju su za nas pripremile kao i svjedočenjem da molitvom prate naše korake usklađivanja s Božjim planom do konačnog odgovora na Božji poziv. Molimo i mi jedni za druge, molimo da ovaj svijet iskreno i hrabro svjedoči Riječ koja je Put, Istina i Život."   (kvrpp bih/i.č.)