17.02.2014

Sestre Služavke Maloga Isusa proslavile Dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika sestre Služavke Maloga Isusa Provincije Bezgrješnog začeća BDM svečano su obilježile u Sarajevu, Vitezu i Gromiljaku.

Spomendan Gospe Lurdske i 22. Svjetski dan bolesnika svečano je obilježen u zajednicama sestara Služavki Maloga Isusa kojima je služenje malenima, napuštenima, ostavljenima i bolesnima prvotna briga. Stoga se u toj zajednici, utemeljenoj u Sarajevu, posebno slave dani posvećeni bolesnima, nemoćnima i ostavljenima.

Na spomendan Gospe Lurdske 11. veljače svečano misno slavlje u samostanu Egipat u Sarajevu predslavio je preč. Ilija Orkić, kancelar Vrhbosanske nadbiskupije. Na misno slavlju su uz bolesnike sudjelovala djeca Stadlerovog dječjeg doma Egipat (SDDE) i sestre iz samostana Egipat. U svojoj propovijedi preč. Ilija je najprije podsjetio kako je ljudski osjetiti umor, no Isus nas poziva da se uz Njega odmorimo. Kazao je kako Isus zapaža našu klonulost, stoga poziva:,,Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“ (Mt 11,28). Preč. Ilija je stoga pozvao sve da uz Isusa odahnu. Nadalje je naglasio da smo po sakramentu kršenja dobili pečat Božje vrijednosti, stoga Isus uvijek prepoznaje u nama vrijednost koju je u nas utisnuo.

Poslije prigodne propovijedi slijedila je molitva vjernih i prikazni darovi koje su prinosila djeca SDDE pod ravnanjem s. M. Klare Jerković. Misno slavlje je svojim sviranjem i pjevanjem uljepšao zbor djece Stadlerova dječjeg doma Egipat i sestre koje skrbe o njima.

Nakon euharistijskog slavlja djeca SDDE, predvođena svojim odgojiteljicama, priredila su prigodni program i tako razveselila bolesnike i sestre iz samostana Egipat. Na početku programa nazočne je pozdravila provincijska glavarica s. M. Admirata Lučić koja zaželjela dobrodošlicu i obogatila nazočne riječima koje je sluga Božji nadbiskup Josip Stadler pisao o BD Mariji. Potaknula je sve da se u svojim potrebama obrate Blaženoj Djevici Mariji za koju nadbiskup Stadler reče da je „Gospodarica srca Isusova“. Nakon programa uslijedilo je zajedničko druženje i okrjepa.

Također toga dana, u domu sv. Josip u Vitezu sestre Služavke Maloga Isusa, djelatnici i bolesnici spomenuli su se i molili za sve bolesne koji teško pate od duševnih i tjelesnih boli, a osobito za sve koji žive u domu sv. Josip. Uz razmišljanje o Papinoj poruci za Dan bolesnika, te molitvu Gospine krunice, pripremali su se za sakrament svete ispovijedi kojoj je pristupio zaista veliki broj bolesnika iz doma sv. Josip, uposlenika, časnih sestara i vjernika koji su došli moliti za bolesnike.

Nakon svete ispovijedi uslijedila je sveta misa koju je predvodio vlč. Jakov Kajinić uz koncelebraciju fra Brune Ćubele. Vlč. Jakov je u propovijedi naglasio da se u svim svojim bolima i žalostima možemo uvijek uteći Bezgrešnoj Djevici Mariji koja je i sama doživjela i bol i patnju i žalost – počevši od trenutka kada joj je starac Šimun prorekao da će njoj samoj mač boli probosti dušu, pa sve do tog ostvarenja, do Isusove smrti na križu. Nakon propovijedi vlč. Jakov i fra Bruno podijelili su bolesničko pomazanje svima koji su to željeli, a pristupilo ih je dosta.

Nakon svete mise svi nazočni su pošli u blagovaonicu doma sv. Josip gdje je vlč. Jakov odsvirao nekoliko duhovnih pjesama, a pjevali su vi, kako stari tako i oni koji ih njeguju.

Dao Bog da u srcima starih i nemoćnih uvijek bude prisutna radost koja je na dan bolesnika bila očita i na njihovim licima!

Zajednica sestara Služavki Maloga Isusa iz Gromiljaka proslavila je dan bolesnika u subotu 15. veljače. Svečano misno slavlje u 11 sati predslavio je fra Vinko (vice) Tomas iz Busovače uz koncelebraciju preč. Marka Perić, župnika župe Gromiljak i dekana. Sat vremena prije svete mise pošli su pristizati star i bolesni iz Busovače, Brestovskog, Fojnice, Kiseljaka i Gromiljaka. Svi su željeli doći prije vremena i u miru se pripremiti za sakrament ispovijedi.

Svoju propovijed fra Vice je započeo kratkom šutnjom, podsjećaju potom kako su u glazbi potrebne note i pauza, te je dodao da je tako u svetoj misi i u svakom molitvenom slavlju potrebna riječ i šutnja. Iz misnih čitanja uzeo je primjer Salomona koji moli Boga da mu udijeli pronicavo srce, to jest mudrost, da može razlikovati dobro od zla. Fra Vice je pozvao sve da se mole Duhu Svetom da ih On vodi, jer „Bez Božanstva tvojega, čovjek je bez ičega, tone sav u crnom zlu“.

Fra Vice je nadalje kazao da treba staviti Boga na prvo mjesto, početi moliti i spašavati po muci i Križu Kristovu. Svoje patnje pridružiti Kristovim patnjama i moliti da nas ozdravlja. Napomenuo je da smo zato bolesni, jer okrećemo Bogu leđa. Potrebno je dati Bogu Božje, caru carevo. Ako imamo ljubavi nećemo biti bolesni ni gubavi kazao je fra Vice i zaključio: Ne bojte se, jer svijetom upravlja Bog!

Nakon propovijedi slijedila je molitva vjernika koju je priredila i čitala s. M. Ružica Ivić i Katarina Kneženić PMI. Misno slavlje su svojim sviranjem i pjevanjem uveličali mladi PMI iz župe Gromiljak pod ravnanjem s. M. Marinele Zeko. Poslije svete mise mladi PMI pod vodstvom s. M. Marinele Zeko izveli su šaljivi program, tako da su se svi od srca nasmijali i na tren zaboravili svoje brige.

Obogaćeni i nahranjeni stolom Riječi i Tijela Kristova pošli su svi zajedno u sestarsku blagovaonu, gdje je uslijedila tjelesna okrjepa i zajedničko druženje. Na kraju su svi izrazili radost i zahvalnost Bogu na daru služenja kojim je obdario zajednicu sestara Služavki Maloga Isusa. Iz Kuće Navještenja na Gromiljaku svi su pošli u duši obogaćeni i u srcu razveseljeni, a osmjeh je govorio više od riječi.

I sestre zajednica u samostanu Doloroza u Čardaku i u samostanu Sveta mala Terezija u Doboju, u samostanu Sveti Josip u Remetama, Caritasovom centru Sveta Obitelj u Mostaru,  su sa bolesnicima o kojima brinu s  osobitim žarom molile Gospu Lurdsku da njihova trpljenja i starosne tegobe prinese Isusu. Molitve svih ujedinile su se pjesmom Majci: Zdravo, zdravo, zdravo Marijo! Bezgrešna Majka  gleda svoju djecu i daje nam utjehu. (s. Ljija. M.)