04.02.2014

Dan posvećenog života u Mostaru

Biskup Ratko Perić je zahvalio svim redovnicima: Franjevcima i Karmelićanima, i svim redovnicama koje žive i rade u Crkvi u Hercegovini.

Od 1998. godine kada je bl. papa Ivan Pavao II. ustanovio da se 2. veljače, kada Crkva slavi Prikazanje Gospodinovo u Hramu, obilježava i Dan Bogu posvećenih osoba do danas redovnici i redovnice koji pastoralno djeluju na području hercegovačkih biskupija u poslijepodnevnim satima sabiru se na molitvu, redovito u katedrali Marije Majke Crkve i Kraljice neba, a sv. Misu predvodi i prigodnu riječ uputi mjesni biskup. mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski. Tako je bilo i ove godine. U početku sv. Mise biskup je zahvalio svim redovnicima: Franjevcima i Karmelićanima, i svim redovnicama koje žive i rade u Crkvi u Hercegovini: Milosrdnicama (od 1872.), Franjevkama (1899.), Služavkama Maloga Isusa (1960.), Klanjateljicama Krvi Kristove (1970.), Karmelićankama Srca Isusova (1990.), Službenicima Milosrđa (1994.) i Bezgrješnoga Začeća (ponovno od 2004.).

Oko 100 redovnica i redovnika zajedno s redovničkim pripravnicima, kandidaticama, postulantima i postulanticama, novacima i novakinjama došlo je u mostarsku katedralu kako bi molili za još veću milost posvećenja i snagu redovničkoga poslanja te za redovnički pomladak. Prije sv. Mise, u 15.00 sati, sve je pristigle uveo u slavlje sakramenta pomirenja pokorničkim bogoslužjem provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. Za vrijeme ispovijedanja krunicu su predmolili postulanti i kandidatice.

Nakon molitve vjernika, koju su u ime svih okupljenih izrekli postulant i kandidatica, s upaljenom svijećom u ruci svi su nazočni obnovili svoje redovničke zavjete, to jest opredjeljenje da će nastaviti živjeti evanđeoske savjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema vlastitim konstitucijama Reda ili Kongregacije.

Nakon sv. Mise, u kojoj je koncelebriralo desetak svećenika, među kojima i generalni vikar don Željko Majić, uslijedilo je kratko druženje u katedralnim prostorima uz kavu i napitke koje su ponudili župnik msgr. Luka Pavlović i sestre domaćice sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga.

Nakon Evanđelja biskup Perić je održao nagovor u ključu triju jezgrovitih Isusovih prispodoba (Mt 23) pozivajući nazočne na razmišljanje o svojevoljnu opsluživanju triju evanđeoskih savjeta u služenju Crkvi i u vidu vječnoga života; zavjeta čistoće, siromaštva i posluha koji su u ovom vremenu u stalnoj kušnji i provjeravanju.  (kvrpp bih/kium)