19.01.2014

Izvanredni provincijski kapitul Školskih sestara franjevki

Za zastupnicu Provincije izabrana je s. Ljubica Stjepanović, koja će uz s. Ivanku Mihaljević, provincijsku predstojnicu sudjelovati na Plenarom vijeću Družbe.

U duhovnom centru Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u Bugojnu 17. i 18. siječnja održan je izvanredni provincijski kapitul pod predsjedanjem s. Ivanke Mihaljević, provincijske predstojnice. "Putem sv. Franje u novu evangelizaciju" je geslo pod kojim se slavio događaj Provincijskog kapitula. Tom prigodom euharistijsko slavlje predslavio je fra Zoran Tadić, župnik župe Sv. Ante Padovanskog u Bugojnu.

Članice kapitula posebno su se usmjerile na događaj Plenarnog vijeća Družbe koje će se održati od 25. kolovoza do 6. rujna 2014. u kući matici u Mariboru pod geslom "Bit ćete mi svjedoci sve do nakraj zemlje" (Dj 1,8). Za zastupnicu Provincije izabrana je s. Ljubica Stjepanović, koja će uz s. Ivanku Mihaljević, provincijsku predstojnicu sudjelovati na Plenarom vijeću Družbe.

Uz predviđeni rad revidiranja Provincijskih statuta, članice kapitula su razmotrile i neka aktualna pitanja važna za život i djelovanje Provincije, te zajedničkim savjetovanjem odluče o novim programima i budućnosti Provincije.

U svom pozdravu pri otvaranju provincijskog kapitula s. Ivanka je izrazila radost okupljanja te se osvrnula na geslo kapitula Putem sv. Franje u novu evangelizaciju, naglasivši da „ono na tako jednostavan način povezuje našu okrenutost prošlosti i usmjerenost prema budućnosti. Prema prošlosti, jer nas slikovito rečeno poziva na promatranje putova kojima je kročio sv. Franjo, ali pogleda usmjerenog prema onome što je pred nama, prema novoj evangelizaciji kao neodgodivoj zadaći Crkve, naglasila je s. Ivanka.  

Podsjetila je da Crkva živi od memorije, od onoga što svakodnevno slavimo osobito u otajstvu euharistije, te istaknula kako Crkva stalno poziva na promatranje prebogate vjekovne baštine u kojoj, upravo u liku mnogih svetaca nalazimo nadahnuće za odlučniji korak i hod. "I nama danas u mnogočemu može poslužiti i pomoći sv. Franjo, njegov način suočavanja s izazovima onoga vremena. Papa, uzevši upravo njegovo ime, pozvao je čitavu Crkvu na novu aktualizaciju njegova djela. To je ta svježina dva tisućljeća stare Crkve o čemu je znao govoriti Benedikt XVI – Crkva stara i opterećena najrazličitijim problemima ali istovremeno Crkva mlada, Crkva koja želi odgovoriti izazovu čovjeka našega vremena. Ona to može jer je svjesna i jer osjeća da je nadahnjuje, vodi i prati Duh Sveti. Želja mi je da i mi danas budemo obuzete nepokolebivim duhom sv. Franje, da krenemo istom odlučnošću koja je odlikovala njegov korak te u isto vrijeme budemo graditeljice nove evangelizacije", kazala je s. Ivanka.

Pozdrave u prigodi slavlja kapitula pismeno je uputila vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović a prenijela ih s. Ana Antolović, vrhovna savjetnica. S. Klara je u svom pozdravu zaželjela da događaj Kapitula, u duhu franjevačke tradicije, osnaži međusobnu pripadnost i radost zajedništva.

Pri zatvaranju kapitula s. Ivanka je zahvalila članicama za aktivno sudjelovanje i zajedništvo. Poželjela je da budemo graditeljice zajedništva s Bogom koje je moguće živjeti samo ako gradimo zajedništvo među nama. Neka, stoga, naše zajedništvo bude naše svjedočanstvo, zaključila je s. Ivanka.

Kapitul je završio molitvom "Pomozi, Majko, našu vjeru" (Lumen fidei 60).

S. Kata Karadža