14.01.2014

Susret katehistica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije

Biti u službi onih koji uče i pokušavaju živjeti iz vjere donosi radost i smisao redovničkom posvećenju, istaknula je pročelnica s. Ana Oršolić.

U četvrtak, 9. siječnja u organizaciji Vijeća za apostolat Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije održan je već tradicionalni susret sestara katehistica u sklopu Katehetske zimske škole. Susret je i ove godine održan u samostanu Navještenja Gospodinova u Zagrebu.

Na ovogodišnjem susretu okupilo se 25 sestara katehistica koje su vrednovale prvi dio zajedničkog Katehetsko-pastoralnog plana te nastojale uskladiti termine koji predstoje. Prema planiranom sestre su u prvom polugodištu školske 2013/2014 godine održale značajan broj molitveno-odgojnih seminara, duhovnih obnova, radionica i drugih susreta koji su okupili veliki broj djece, mladih, odraslih. Svaki susret obogaćuje i pokreće u čovjeku novu dinamiku, nove želje, nove ideje i otvara nove vidike koji vode pojedinca u životna stremljenja još nekušana i pojedincima do tada nepoznata. Za sudionike su, kako i sami ističu, takvi susreti obnova vjere, osvježenje snage i rađanje novih spoznaja i dobrih odluka.

Ovaj susret bio je također prigoda u kojoj je pročelnica Vijeća za apostolat s. Ana Oršolić zahvalila svakoj pojedinoj sestri koja se uključila u zajednički projekt i stavila svoju kreativnost i vrijeme Zajednici na raspolaganje. „Važno je prepoznati svoje mogućnosti i ispuniti svoj udio u poslanju Zajednice. Kad smo ujedinjene kao da se snaga umnaža, a s druge strane naše zajedništvo/sestrinstvo je franjevačka vrednota koju naviještamo i svjedočimo. Biti u službi onih koji uče i pokušavaju živjeti iz vjere donosi radost i smisao redovničkom posvećenju.“ istaknula je s. Ana.

Na tom susretu sestre katehistice dogovorile su detalje o predstojećem Kvizu znanja koji će se, kako je planirano, održati 5. travnja 2014. u župi Sv. Ante Padovanskog u Sivši. Osnovnoškolci i srednjoškolci će se ove godine upoznati ili proširiti svoje znanje o sv. Franji Asiškom. Sestre iz Vijeća odabrale su za temu kviza Asiškog Sveca kako bi primjer Franjina života, njegovo oduševljenje i življenje evanđelja bili poticaj u osobnom rastu i produbljivanju vjere. I sam papa Franjo naglašava kako je ideal Crkve kakvu je propovijedao sv. Franjo prije 800 godina danas još aktualniji, jer kao kršćani pozvani smo ljudima vratiti nadu, pružiti pomoć i širiti ljubav. 

Na susretu sestre su razgovarale o predstojećim planiranim zajedničkim događanjima: Škola za animatore u Žumberku i Hrvatskoj Tišini, odgojno-molitvenim seminarima u Bugojnu, vikend seminaru posta, molitve i šutnje, susretima kroz korizmu te o određenim župskim događanjima. Ukoliko se dogodi da su sestre katehistice osobno spriječene sudjelovati na nekim od spomenutih susreta, pročelnica Vijeća je potaknula sestre da u tom slučaju iznađu načina kako poslati i omogućiti djeci, mladima i odraslima sudjelovanje na organiziranim događanjima koja će im koristiti duši i tijelu.

Sestre katehistice ponovno će se naći na Provincijskom katehetskom danu koji će se održati koncem lipnja u Bugojnu, dan prije duhovnih vježbi za katehistice.

Ana O.