20.11.2013

Škola animatora FRAMA-e Bosne Srebrene u Visokom

Cilj VI. škole animatora, bio je osposobiti članova Franjevačke mladeži za vođenje liturgijske i novinarske sekcije u mjesnom bratstvu.

Od 15. do 17. studenog 2013. godine u Franjevačkom konviktu u Visokom, održana je VI. škola animatora u organizaciji Područnog vijeća FRAMA-e Bosne Srebrene, pod geslom „Moli i piši.“ Cilj Škole, na kojoj je sudjelovalo oko 50 članova Franjevačke mladeži, bio je osposobiti ih za vođenje liturgijske i novinarske sekcije u mjesnom bratstvu.

Prva zajednička točka okupljanja bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio područni duhovni asistent fra Danijel Rajić, naglasivši u propovijedi važnost Euharistije u osobnom životu. Nakon misnog slavlja, uslijedilo je prvo predavanje te podjela sudionika u dvije skupine, liturgijsku i novinarsku. Nakon svakog predavanja, sudionici su imali mogućnost primijeniti stečeno znanje na praktični rad. U uvodnom predavanju, Maja Santai je ukazala na ulogu i zadaću animatora. Predavanjima i radu po skupinama pristupilo se jako ozbiljno i odgovorno. Predavačice liturgijske skupine s. Celina Vidak, s. Elizabeta Žuljević i Kristina Grubešić govorile su o važnim stvarima u liturgiji, crkvenom pjevanju, misiji Crkve te pastoralnom radu s mladima. Novinarska skupina, sa svojim predavačicama Marijom Puljić, Ivanom Vidović i Marijom Trogrlić, stavila je naglasak na obavljanje administrativnih stvari u mjesnim bratstvima FRAMA-e, pisanje novinarskih vrsta (vijesti, reportaža, intervjua…) te medijima kao sredstvima nove evangelizacije. Uz ozbiljni rad, bila je prisutna i nota opuštenosti. Dio bogatog susreta svakako su bili i razmjena iskustava, duhovna okrjepa, nova poznanstva, druženje i igre. Po završetku programa, fra Danijel je zahvalio voditeljima Škole te izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem i redovnica. Završnim misnim slavljem, sudionici su zahvalili Gospodinu na svemu darovanom i primljenom tijekom Škole animatora te se zaputili u svoje „Jeruzaleme“ imajući u vidu zadaću koja im je dana.

s. Franciska Ivanović