08.10.2013

Gradonačelnik Ivica Kirin primio u posjet provincijala Lovru Gavrana

Gradonačelnik Virovitice je izrazio potporu Hrvatima koji žive u BiH te izrazio žaljenje zbog činjenice da su oni u velikom broju napustili svoja ognjišta.

U nedjelju, 6. listopada u prostorijama Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin primio je u posjet provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovru Gavrana.

Prigodom posjeta gradonačelnik je izrazio punu potporu Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini te izrazio žaljenje zbog činjenice da su oni nakon rata u velikom broju  napustili svoja ognjišta. Pri tome je posebno istaknuo značaj Katoličke crkve koja je u vrijeme rata, ali i nakon njega bila temeljni kamen za budući ostanak ljudi na tim područjima. Upoznao je fra Lovru i s činjenicom da je Virovitica ostvarila prijateljske odnose s gradom Jajcem gdje također živi veliki broj Hrvata.

Fra Lovro je uz zahvalu za prijam zamolio gradonačelnika da iskoristi svoj utjecaj i pozove sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine, ma gdje živjeli, da sudjeluju u popisu stanovništva koji se u Bosni i Hercegovini održava od 1. do 15. listopada, jer nažalost prijeti mogućnost da broj Hrvata u Bosni i Hercegovini padne ispod 10 posto. To može dovesti do toga da se izgubi konstitutivnost te Hrvati više ne budu kao Srbi i Bošnjaci konstitutivan narod, već postanu nacionalna manjina što može imati loše posljedice za daljnji život Hrvata na ovim prostorima. Naglasio je i činjenicu da je posebno važno da se tijekom popisa u tiskanici jasno i pojedinačno izjasne da su po nacionalnosti Hrvati (pitanje broj 24.), po vjeroispovijedi katolici (pitanje broj 25.) i da govore hrvatskim jezikom (pitanje broj 26.). Biskupi u Bosni i Hercegovini poslali su još prije nekoliko tjedana poruku o važnosti odaziva katolika na ovaj popis pučanstva, a inicijativu je podržao i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Prijamu su nazočili i gvardijan župe sv. Roka fra Marko Malović, predsjednik Hrvatskog društva Napredak Nenad Križić i dopredsjednik Tvrtko Kovačević.

 (kvrpp bih/virovitica.hr)