12.09.2013

Sarajevski susret gvardijana i ekonoma JKMP OFM

U Sarajevu, 4. rujna održan je prvi susret gvardijana i ekonoma Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPMOFM).

U franjevačkom samostanu u Sarajevu, 4. rujna održan je prvi susret gvardijana i ekonoma Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM (JKPMOFM). Susret je započeo molitvom Srednjeg časa, a pozdravne govore uputili su predsjednik JKPMOFM fra Lovro Gavran, provincijalni ministar Bosne Srebrene Svetoga križa i u ime provincijala za formaciju i studij JKPMOFM fra Joško Kodžoman, provincijalni ministar splitske Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. 

Fra Joško je istaknuo kako je to povijesni susret te izrazio nadu da će opravdati svrhu održavanja s ciljem međusobnog upoznavanja gvardijana i ekonoma s područja Južnoslavenske konferencije, a nadasve svrhu rasvjetljivanja uloge gvardijana i ekonoma u franjevačkim bratstvima prema zakonodavstvu Reda, prije svega Generalnih konstitucija, Partikularnih statuta i Zakonika kanonskog prava. Ovaj susret, kao i svi naši budući susreti, trebali bi unaprijediti međuprovincijsku suradnju, zaključio je.

Prvo predavanje održao je fra Velimir Blažević na temu Služba ekonoma i upravljanje vremenitim dobrima u Franjevačkom redu u svjetlu Generalnih konstitucija i Statuta, drugo predavanje fra Marko Mrše na temu Praktični vidovi službe gvardijana i ekonoma, iznijevši u svom izlaganju i nekoliko važnih činjenica obzirom na službu gvardijana i samostanskih ekonoma. Spomenuo je stručno osposobljavanje za spomenute službe, korištenje tehničkih programa, a osobito istaknuo nužnost izgradnje povjerenja kako gvardijana i ekonoma tako i ostale braće u samostanu. Na kraju je postavio i nekoliko važnih pitanja za rad u skupinama koje su iznjedrile određene teme a koje će na razini JKPMOFM biti formulirane kao odluke i smjernice.

Euharistijsko slavlje predvodio je bosanski provincijal fra Lovro, a nakon objeda na programu su bili izvještaji o radu u skupinama, plenum i zaključci.

U završnoj riječi splitski provincijal zahvalio je predavačima, svim sudionicima i domaćinima te izrazio nadu da će promišljanja s ovog susreta unaprijediti bratski suživot i dovesti do većeg povjerenja i transparentnosti. Susret je završio popodnevnom molitvom.

Na susretu iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sudjelovao je i splitski gvardijan fra Jakov Begonja.

Slijedeći susret, za one koji nisu mogli sudjelovati u Sarajevu, održat će se u Samoboru u srijedu, 11. rujna prenosi portal www.franjevci-split.hr.

Susret je održan sukladno zaključku što ga je JKPMOFM donijela na susretu s generalnim ministrom i njegovim definitorijem, održanom u Splitu 2011. (ika)