08.09.2013

Održan redovnički dan u franjevačkom samostanu na Šćitu

XVI. redovnički dan održan je u subotu, 7. rujna na temu "Uloga Blažene Djevice Marije u formaciji redovnika/ce", a sudjelovalo je oko 200 redovnika/ca.

U organizaciji Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH) održan je u subotu 7. rujna u franjevačkom samostanu i župi Uznesenja BDM Rama/Šćit XVI. redovnički dan na temu "Uloga Blažene Djevice Marije u formaciji redovnika/ce". Sudjelovalo je oko 200 redovnika/ca.
Otvarajući skup predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine fra Lovro Gavran zaželio je svima dobrodošlicu u svetištu Gospe ramske istaknuvši kako je Blažena Djevica Marija zaštitnica i zajednički ideal svih redovnika i redovnica. Gvardijan samostana fra Tomislav Brković također je pozdravio sudionike Redovničkog dana izloživši u kratkim crtama povijest samostana i svetišta. Program je započeo molitvom Srednjega časa.

Prvo predavanje "Marija – uzvišeni primjer u životu Kristovih učenika" održala je mr. s. Kata Karadža, članica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije. U svom predavanju istaknula je da je Marija trajno nadahnuće redovnicima i redovnicama. Ona je učiteljica vjere i redovništva, a redovnici su prvi koji trebaju biti njezini učenici. Marija je redovnicima trajni poziv da budu osjetljivi za potrebe bližnjega, konkretno, potrebe današnjeg čovjeka. Ona nas uči svakodnevnoj predanosti te osmišljavanju i posvećenju života u vršenju svakodnevnih poslova. Ona je majka naše vjere. U Godini vjere Marija je pred nas stavljena kao uzor vjere. Vjera i život, neznatnost u velikim stvarima i veličina u svakodnevnom životu u Mariji je skladno objedinjeno. Ona koja je vjekovima nadahnjivala generacije vjernika, uzvišeni je primjer nasljedovanja ali i zagovornica svih redovnika i redovnica, zaključila je s. Kata.

Drugo predavanje "Marija – model vjere" izložio je mr. fra Danko Perutina, član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Naglasio je da Marija nije stekla vjeru jednom zauvijek nego je napredovala na putu vjere i vjerno je sačuvala svoje sjedinjenje sa Sinom sve do križa, gdje je, ne bez Božjeg nacrta, stajala, sa svojim Jedinorođencem mnogo trpjela i materinskim se srcem pridružila njegovoj žrtvi. (LG, br. 58). Marija po svom tijesnom sudjelovanju u povijesti spasenja, u sebi na neki način sjedinjuje i odrazuje najveće istine vjere. Ona je bila prva i najsavršenija učenica Kristova. Marijina je vjera pralik vjere Crkve. Ona je model autentične vjere, koja se uvijek temelji na slušanju i čuvanju riječi u svom srcu čineći je životnom i spasonosnom za sve ljude. U Mariji i s Marijom ostvaruje se harmonija između vjere i života, zaključio je fra Danko.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava koju je vodio moderator Redovničkog dana dr. fra Iko Skoko, OFM. Zatim je bilo pokorničko bogoslužje i prigoda za sakrament pomirenja.

Euharistijsko slavlje s početkom u 12 sati predslavio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić a koncelebriralo je više od 20 svećenika . Obraćajući se sudionicima skupa, nadbiskup Puljić u svojoj homiliji naglasio je potrebu da redovnici i redovnice žive svoj fiat poput Blažene Djevice Marije te sa spremnošću Bogu dati prvenstvo koje rađa ispunjenošću. Ako Bog nije na prvom mjestu dolaze frustracije i praznina. Važno je znati ispravno poredati vrijednosti. Istaknuo je važnost duhovnog vodstva kao sastavnice pastirskog poslanja kao i odgoja za tu odgovornu zadaću. Nadbiskup Puljić je također govorio o osobnosti i karakteristikama vjernika kršćanina.

Nakon objeda sudionici su razgledavali kulturno-povijesne znamenitosti ramskog svetišta.

Upućujući prigodnu riječ okupljenima, uime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pomoćni biskup Marko Semren ohrabrio je redovnike i redovnice navodeći Blaženu Djevicu Mariju kao uzvišeni primjer življenja Kristova otajstva kao i važnost da ostanu povezani.

U 15 sati pobožnost Blaženoj Djevici Mariji predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM dr. fra Miljenko Šteko.

Svečanosti skupa kao i ljepoti liturgijskog slavlja pridonijeli su dr. fra Danimir Pezer, OFM i bogoslov fra Emanuel Josić, ravnajući pjevanjem i sviranjem.

Oko 16 sati skup je zatvorio predsjednik KVRPP BiH fra Lovro Gavran.

 (kvrpp bih)