23.07.2013

Zlatni jubilej fra Petra Perice Vidića, franjevca Bosne Srebrene

Misno slavlje u nedjelju 21. srpnja u crkvi Sv. Ante na Bistriku predvodio je zlatomisnik s 15 koncelebranata, a propovjedao je fra Ivan Šarčević.

U povodu zlatnog jubileja – 50. obljetnice svećeništva franjevca Bosne Srebrene fra Petra Perice Vidića, Mješoviti pjevački zbor središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona "Sv. Cecilija" pohodio je 20. i 21. srpnja Sarajevo. Zbor je pod dirigentskom palicom Branke Domaćinović i orguljsku pratnju Dubravke Vukovarac pjevao na misnom slavlju u nedjelju 21. srpnja u crkvi Sv. Ante Padovanskoga na Bistriku. Misu je predvodio zlatomisnik s 15 koncelebranata. Propovijedao je domaći gvardijan franjevačkog samostana dr. fra Ivan Šarčević. Na misnom slavlju sudjelovao je velik broj vjernika, redovnica i redovnika. Naime, to je gostovanje i pjevanje na misi plod dugogodišnjeg prijateljstva i suradnje fra Perice i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima, njezina predsjednika doc. dr. Dražena Švagelja, Matice hrvatske u Sarajevu i Matice hrvatske, Muške pjevačke skupine Lipa iz Vinkovaca čiji članovi pjevaju i u zboru "Sv. Cecilija" čiji je predsjednik Martin Mišković, Hrvatske matice iseljenika-Podružnica Vukovar i njezina predsjednika Silvija Jergovića.
Fra Petar Perica Vidić rođen je 7. kolovoza 1938. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu, Franjevačku klasičnu gimnaziju završio je u Visokom, a studij filozofije i teologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Godine 1962. radi u ateljeu akademskog slikara Gabrijela Jurkića, a 1965. i 1966. godine radi u ateljeu akademskog slikara i profesora Stane Kregara u Ljubljani. Nakon toga odlazi u Beč i pohađa Akademiju likovnih umjetnosti - student je grafičkog odsjeka u klasi profesora Maxa Melchera. Nakon nekoliko studijskih putovanja po Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, godine 1970. vraća se u Bosnu. Od 1970. predavao je likovnu umjetnost, a kasnije i povijest umjetnosti na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. U svojoj franjevačkoj zajednici Bosni Srebrenoj obnašao je mnoge dužnosti, najviše kao odgojitelj mladih franjevaca. Od godine 1995. član je Akademije nauka i umjetnosti BiH, a od godine 2000. predsjednik je Matice hrvatske u Sarajevu. Izlagao je više puta na zajedničkim izložbama, a dosad je imao 85 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalog, i u Vinkovcima. Dobitnik je nekoliko nagrada.
Pedesetak članova zbora "Sv. Cecilija" iz Vinkovaca bilo je smješteno u sarajevskom Katoličkom školskom centru Sv. Josipa. Nakon zlatne mise u samostanu je upriličen svečani ručak tijekom kojega su razmijenjeni prigodni darovi, a fra Petar najavio je skori dolazak u Vinkovce i nastavak suradnje franjevačkog samostana i crkve Sv. Ante u Sarajevu i Vinkovaca. U sklopu toga članovi zbora pozvani su na predstavljanje monografije "Župa Donja Tramošnica. U povodu 40 obljetnice osnutka" autora fra Marijana Karaule, zamjenika provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Predstavljanje će biti upriličeno u župnoj dvorani u Gornjoj Tramošnici (Bosanska Posavina) u četvrtak 1. kolovoza u 19.30 sati. O monografiji će govoriti mons. dr. Mato Zovkić, fra Mirko Filipović i autor fra Marijan Karaula. Po povratku u Vinkovce članovi zbora pohodili su franjevački samostan, muzej, knjižnicu i samostansku crkvu Sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci. Domaćin je bio profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu te kustos muzeja i knjižnice samostana prof. dr. fra Stjepan Duvnjak.  (kvrpp bih/ika)