15.07.2013

Redovničko oblačenje novaka Hercegovačke franjevačke provincije

U homiliji je provincijal Šteko govorio o svijetu udaljenom od Boga te je odluka za redovnički poziv i habit veliki znak svjedočanstvo za Krista i vječnost.

U subotu 13. srpnja za vrijeme večernjeg euharistijskog slavlja, na uočnicu sv. Nikole Tavelića, zaštitnika duvanjske spomen – bazilike, redovničko odijelo obukla su osmorica novaka Hercegovačke  provincija Uznesenja BDM i tako započeli godinu novicijata -  razdoblja upućivanja u redovnički život po pravilu sv. Franje.

Dva kandidata došla su u novicijat nakon završetka Franjevačke klasične gimnazije u Visokom:

Milan Galić (r. 1994.) iz župe Bezgrješnog Začeća BDM u Posušju

Stipe Rotim (r. 1995.) iz župe Krista Kralja u Čitluku.

A šestorica su u novicijat ušla nakon provedene godine postulature u samostanu u Mostaru:

Luka Baković (r. 1993.) iz župe sv. Mihovila Arkanđela u Tomislavgradu

Luka Ćorić (r. 1993.)  iz župeUznesenjaBDMna Širokom Brijegu

Zlatko Ćorić(r. 1990.) iz župe sv. IvanaEvanđelistauMostaru

Renato Galić(r. 1992.) iz župeUznesenjaBDMna ŠirokomBrijegu

Stipan Šarić(r. 1993.) iz župe sv. Ante Padovanskog u Sutini

Lovro Šimić(r. 1993.) iz župe sv. Katarine u Grudama

Misno slavlje započelo je procesijskim ophodom te devetnicom sv. Nikoli Taveliću. Prije samog početka nazočne je pozdravio gvardijan fra Ante Pranjić.

Svetu misu i obred oblačenja predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko u koncelebraciji s gvardijanom fra Antom, župnikom fra Gabrijelom Miočem, meštrom postulanata fra Stankom Mabićem, meštrom novaka fra Slavkom Soldom te još oko četrdesetak svećenika.

U homiliji je Provincijal govorio o svijetu udaljenom od Boga u kojemu u mnogočemu zlo prevladava, te je odluka za redovnički poziv i habit veliki znak svjedočanstvo za Krista i vječnost.

Nakon homilije uslijedio je obred oblačenja započet prozivanjem novaka i njihovim odazivom  Evo me! Nakon blagoslova habita novacima su u oblačenju pomogli meštri novaka i postulanata te gvardijani i župnici rodnih župa.

Potom je slijedilo čestitanje novim fratrima. Na kraju misnog slavlja riječi pozdrava uputio je i župnik, te provincijal koji je čestitao novacima i zahvalio njihovim roditeljima i odgojiteljima i zaželio da sve bude na blagoslov Provinciji i Crkvi.

Na misi je pjevao duvanjski župni zbor pod ravnanjem Ivana Sušilovića, uz orguljašku pratnju fra Zvonimira Pavičića. Liturgijskom asistencijom u kojoj su sudjelovali bogoslovi ravnao je fra Željko Barbarić.

Slavlje je nastavljeno druženjem u samostanskom klaustru, a zatim su  novaci su sa svojim meštrom krenuli u franjevačku zajednicu na Humcu.   (kvrpp bih/miriam)