01.07.2013

Novaci Bosne Srebrene položili privremene zavjete

U samostanskoj crkvi u Gorici (Livno) devetorica novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene položila je prve privremene zavjete.

U nedjelju 30. lipnja devetorica ovogodišnjih novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene položila je prve privremene zavjete u samostanskoj crkvi u Gorici za vrijeme euharistijskog slavlja koje je započelo svečanom procesijom.

Novozavjetovanici su: fra Darko Trbara (Novi Travnik), fra Nikola Neimarević (Guča Gora), fra Vinćenc Kajtazi (Posušje), fra Josip Kapetanović (Lepenica), fra Robert Rašo (Kiseljak), fra Franjo Baraban (Rumboci), fra Nikola Pejčin (Jajce), fra Tomislav Miloloža (Podhum), i fra Denis Jurić (Vitez).

Njih devetorica dali su obećanja u ruke provincijalu fra Lovri Gavranu, obećavši da će živjeti u poslušnosti, siromaštvu i čistoći. Novaci su živjeli jednu godinu u franjevačkome samostanu na Gorici gdje su imali priliku upoznati se s načinom i pravilima franjevačkog redovničkog života. U tome su ih poučavali fratri goričke samostanske zajednice, a osobito njihov meštar fra Marko Ešegović i domeštar fra Franjo Vrgoč.

Svečanu Svetu misu i obred zavjetovanja predvodio je provincijal fra Lovro u koncelebraciji tajnika provincije Bosne Srebrene fra Davora Dominovića, meštara novaka fra Marka, meštra bogoslova fra Danimira Pezera, goričkog gvardijana fra Miroslava Ištuka te još nekoliko svećenika.

U svome nagovoru fra Lovro je naglasio ozbiljnost zavjetovanja, ali koje ne zanemaruje ljudske ograničene mogućnosti razumijevanja Božje volje. Ukratko je razložio tri evanđeoska savjeta siromaštvo, čistoća i poslušnost. Oni su vidljivi u Kristovom životu. Zato, svaki čovjek koji želi hoditi za Kristom, nužno treba svoj život graditi prema tim savjetima, zaključio je fra Lovro.

Poslije Mise, čestitanja i fotografiranja, uslijedio je zajednički objed za fratre, novozavjetovanike i njihovu rodbinu. Gvardijan fra Miroslav pozdravio sve prisutne te je zahvalio bivšim novacima na svemu što su činili za samostansku zajednicu na Gorici. Gostima se obratio i novački dekan fra Josip Kapetanović koji je osobitu zahvalu uputio fratrima i časnim sestrama, koji su novacima omogućili ugodan boravak.

 (kvrpp bih/d.j.)