03.05.2013

Proslavljen Dan Provincije Školskih sestara franjevki Prečistog Srca Marijina

U burnoj današnjici izazov je poznavati i slijediti bit svoga života, ne prepustiti se idolatriji rekao je u svojoj propovjedi apostoski nuncij mons. Luigi Pezzuto.

U ponedjeljak, 29. travnja, Školske sestre franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina proslavile su Dan Provincije u provincijalnoj kući u Sarajevu. Euharistijsko slavlje u 11.30 sati predslavio je mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Riječima dobrodošlice, u ime svih sestara, Apostolskog nuncija pozdravila je s. Ivanka Mihaljević, provincijska predstojnica. "Svaki je apostolski nuncij predstavnik Svetoga Oca u zemljama koje su mu povjerene na službu, stoga Vaša nazočnost u ovom našem provincijskom slavlju jača u nama crkvenost, tu važnu dimenziju franjevačke duhovnosti koja se ogleda u zajedništvu i pripadnosti katoličkoj Crkvi koju je Sv. Franjo Asiški posebno volio", istaknula je s. Ivanka.

U svojoj propovijedi mons. Pezzuto osvrnuo se na čitanje iz Djela apostolskih (Dj 14,5-18) koje u ovom vazmenom vremenu snažno potiče da se čovjek odvrati od ispraznosti i obrati k Bogu živomu. Unatoč mnogim životnim poteškoćama s kojima se kao kršćani danas susrećemo, pozvani smo živjeti iste vrednote kako su to činili svjedoci prvih kršćanskih zajednica. Za vrednotama treba težiti. Svatko tko nastoji radikalno živjeti evanđelje neminovno nailazi na poteškoće i progonstva. Progonstva u našoj svakodnevnici izražena su ponajčešće kroz nerazumijevanja, borbe, zle namjere, sukobe, suprotnosti i sl. Nema kršćanstva bez mučeništva. Dobro je da kršćanin shvati kako ga ne mogu mimoići poteškoće i progonstva jer su dio kršćanskoga života. Iz njih se rađa svjedočenje vjere. U burnoj današnjici izazov je poznavati i slijediti bit svoga života, ne prepustiti se idolatriji. Kršćanin je pozvan da se samokritično, čestito i iskreno ispituje, analizira i tako samoodgaja. To je važno za življenje i naviještanje naše vjere u Isusa Krista, zaključio je mons. Pezzuto.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je zajednički objed u sestarskoj blagovaonici. U razgovoru sa sestrama mons. Pezzuto se zanimao za život i djelovanje sestara u Bosni i diljem Provincije. Čestitamo je svim sestrama Dan Provincije, te izrazio radost i zadovoljstvo zbog susreta i upoznavanja Zajednice naglasivši važnu i nezamjenjivu ulogu poslanja sestara franjevki u ovim krajevima.

Na koncu s. Ivanka je zahvalila mons. Pezzutu za odaziv, pastirsku brigu te riječi ohrabrenja i poticaja. (http: //www.ssf.hr)