14.02.2013

"Vjera i povjerenje u našim obiteljima" – duhovna obnova u Kiseljaku

Fra Damir Pavić pozvao je izabirati uska vrata vjere koja vode u život. To su Isusova vrata. Odškrinuti vrata vjere i kročiti težim putem, Isusovim putem, iziskuje žrtvu, odricanje, samoprijegor.

U Vrtiću "Sveti Franjo" Školskih sestara franjevki, Mostarske provincije održana je u Kiseljaku od 6. do 8. veljače, u večernjim satima, trodnevna duhovna obnova za roditelje djece i djelatnike Vrtića. Voditelj duhovne obnove fra Damir Pavić, župnik župe Rođenja BDM u Brestovskom, govorio je o Vjeri i povjerenju u našim obiteljima. Slavlju Svete mise prethodila su predavanja, nakon čega je uslijedilo klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Nit vodilja fra Damirovih predavanja Isusove su riječi, ujedno i Isusov poziv, iz Svetoga Pisma: „Uđite na uska vrata, jer široka vrata i prostran put vode u propast i mnogo ih koji njime idu!“. Podsjetio je nazočne kako je zamrla vjera u našim obiteljima pa zato mnoge obitelji upadaju u krizu. Razna zla, na prvom mjestu razne ovisnosti, vode mnoge obitelji u propast. Grijeh, iza kojega uvijek stoji đavao, neprijatelj Boga i čovjeka, i naša nevjera uništavaju obitelji. Fra Damir je pozvao sve nazočne izabirati uska vrata vjere koja vode u život. To su Isusova vrata. Odškrinuti vrata vjere i kročiti težim putem, Isusovim putem, iziskuje žrtvu, odricanje, samoprijegor, to nije lako, ali je to put koji obitelj spašava od propasti i vodi u život. Također je pozvao sve nazočne da se ne boje jer je strah najveći neprijatelj vjere. Isusova blizina nam donosi mir i odnosi svaki strah i nepovjerenje. Svaki je kršćanin i svaka kršćanska obitelj pozvana ući u borbu protiv nevjere i grijeha, tj. protiv đavla koji mrzi ljudsku obitelj, ono što je Bogu najsvetije. Molitvom u malenosti i na koljenima otvaramo vrata vjere i opredjeljujemo se za Boga. Voditelj je istakao kako trebamo svjesno proći kroz ta vrata. Stoga su svi nazočni na posljednjoj večeri duhovne obnove, nakon prigode da pristupe sakramentu pomirenja obnovili krsna obećanja.

S. Jelenka Puljić, ravnateljica Vrtića, zahvalila je roditeljima i djelatnicima što su se odazvali i sudjelovali u trodnevnoj duhovnoj obnovi, a fra Damiru za zauzeto i brižno duhovno vodstvo. Trodnevna duhovna obnova prvi put je na ovaj način ponuđena roditeljima i djelatnicima Vrtića. Sudionici susreta su izrazili zahvalnost i otvorenost za slične duhovne sadržaje.  (kvrpp/i.j.)