04.02.2013

Dan posvećenog života u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji

Jedina zadaća posvećenih osoba jest gajiti, čuvati i tražiti proročki dar da prepoznamo i dočekamo dolazak Gospodinov rekao je biskup Perić.

Ovogodišnja proslava blagdana Gospodinova prikazanja u hramu - Svijećnice, Dana Bogu posvećenih osoba - sukladno Kalendaru susreta i slavlja u Godini vjere, održana je u crkvi i franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskoga na Humcu.

Susret redovnika i redovnica koji djeluju na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije započeo je u 15 sati pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio fra Mate Logara, član Hercegovačke franjevačke provincije. Bila je prigoda i  za sakrament pomirenja.

U 15.30 započelo je euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji s provincijalom fra Ivanom Sesarom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije i šesnaest svećenika.

Biskup Perić je u propovijedi istaknuo da su Gospodinov dolazak u hram dočekali dvoje staraca, Šimun i Ana, „obični vjernici“, laici. Samo su njih dvoje imali proročki dar i samo je njima dano da svjedoče Prikazanju. Jedina zadaća, nastavio je biskup Perić, posvećenih osoba jest gajiti, čuvati, tražiti taj dar da prepoznamo i dočekamo dolazak Gospodinov.

Na Svetoj misi pjevao je zbor novaka i postulanata pod ravnanjem fra Stanka Mabića, člana Hercegovačko franjevačke provincije.

Nakon Mise sudionici su imali prigodu pogledati izložbe u samostanskom muzeju te galeriji. Za sve sudionike u samostanskoj blagovaonici pripravljen je domjenak. (kvrpp/miriam)