29.01.2013

Duhovna obnova u Gromiljaku

Na susretu za prijatelje i simpatizere Maloga Isusa u Gromiljaku sudjelovalo je 40-tak sudionika, a predslavitelj Euharistije i voditelj duhovne obnove bio je preč. Žarko Vladislav Ošap.

Povodom 170. obljetnice rođenja i krštenja sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, njegove duhovne kćeri Služavke Maloga Isusa organizirale su 26. siječnja u Kući Navještenja u Gromiljaku duhovnu obnovu za Prijatelje i simpatizere Maloga Isusa, koju je vodio preč. Žarko Ošap, duhovnik bogoslova u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Tema duhovne obnove bila je „Živimo vjeru po uzoru sluge Božjega Josipa Stadlera“.

Na samom početku riječi pozdrava i dobrodošlice uputila je s. Ružica Ivić, pročelnica Povjerenstva za prijatelje Maloga Isusa.

Preč. Ošap je također srdačnim riječima pozdravio brojne sudionike koji je bilo više od više od 40, i zaželio da svima Godina vjere postane izvor duhovne snage i novo osvježenje za plodnije vjerničko i apostolsko služenje. U svom jasnom i zanimljivom izlaganju istakao je činjenicu da su sva vremena kroz ljudsku povijest bila obilježena nevjerom i sumnjom, kao uostalom i ovo naše u kojem živimo. Upravo mnogobrojne krize današnjeg čovječanstva plod su slabe vjere, neodgovornog ponašanja i potrošnja, te traženje užitaka. Nažalost, takovim mentalitetom su zahvaćeni i kršćani. U želji da se ponovno otkrije radost vjerovanja i pronađu oduševljenja za prenošenje vjere, papa Benedikt XVI. otvorio je Godinu vjere i pozvao sve kršćane da postanu svjedočka Kristova Crkva, koja će unatoč mnogim i raznovrsnim poteškoćama, moći donositi plodove koje od njih Bog očekuje i buduće generacije. S posebnim naglaskom iznio je duboku i pouzdanu vjeru našeg praoca Abrahama, koji je Bogu vjerovao i u najtežim trenucima svoga života. Također je predstavio slugu Božjega Josipa Stadlera kao svećenika, nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa kao čovjeka Abrahamove i Atanazijeve vjere, ufanja jednog Davida i don Bosca, ljubavi apostola Ivana i sv. Franje Saleškog. U toj vjeri postao je velik pred Bogom i ljudima, a njegova djela su jaki poziv svima nama da u svakom vremenu djelotvornom ljubavlju možemo mijenjati svijet na bolje.

Nakon predavanja otvorena je rasprava. Predavač je bio jasan i otvoren te je potaknuo nazočne da nikada ne smiju kloniti i sumnjati u Božju ljubav.

Slijedila je svečana Sveta misa u samostanskoj kapelici. U nadahnutoj propovjedi, temeljenoj na opisu vjere svetoga Timoteja i Tita, preč Ošap je pozvao  starije i mlađe, da budemo prenositelji onakve vjere koja je prebivala u Timotejevoj baki Loidi i majci Euniki.

Prije završnog blagoslova bio je svečani obred dodjele iskaznica članovima Društva prijatelja Maloga Isusa, kojima se obratila pročelnica povjerenstva PMI, s. Ružica Ivić, izrekavši nekoliko poticajnih misli. Potom je podijelila iskaznice novim članovima koji je bilo dvadeset i troje. Zatim su članovi Društva izrekli svoja obećanja: da će biti ustrajni i pažljivi slušatelji Božje riječi; ustrajni u osobnoj i zajedničkoj molitvi; revni u vršenju djela ljubavi koju će krijepiti čestim pristupanjem sakramentu pomirenja i Euharistije.

Pjevanje tijekom euharistijskog slavlja animirali su članovi PMI Gromiljak, pod ravnanjem s. Marinele Zeko. (kvrpp/t.p.)