04.01.2013

Školske sestre franjevke Mostarske provincije proslavile Nebeskog zaštitnika

Cilj je života svake redovničke zajednice jedna svetost u različitosti zadaća u čemu nam je sv. Obitelj istinski primjer i istinski poticaj, rekao je u homiliji provincijal Sesar.

Na ovogodišnji liturgijski spomen Svete obitelji, 30. prosinca 2012., u provincijalnome središtu u Mostaru (Franjevačka 88) Školske sestre franjevke svečano su  proslavili Naslovnika samostanske kapelice i Nebeskog zaštitnika Provincije. Slavlje je započelo sv. misom koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar u zajedništvu s fra Antom Marićem i fra Ikom Skokom, gvardijanom mostarskoga franjevačkog bratstva.

Otac Provincijal je u prigodnoj homiliji podsjetio na bitne poruke ove svetkovine redovničkoj zajednici koja je za svoj uzor i naslov odabrala upravo Svetu Obitelj. Govoreći o trajnoj Božjoj nazočnosti kao temelju svetosti Obitelji Isusa, Marije i Josipa istaknuo je: „Kao pojedinci i kao redovnička zajednica bit ćemo onoliko sveti koliko dopustimo da Bog bude nazočan u našem osobnom životu, u našim malim zajednicama kao i onoj cjelokupnoj koju nazivamo Provincija. Bit ćemo sveti onoliko koliko dopustimo da Bog djeluje u nama, i to upravo onda kad nam se u osobnom životu ili pred životom zajednice pojave pitanja koja su za nas nerješiva, koja su za nas dvojbena i gdje dovodimo u sumnju Božju nazočnost među nama. Svetost ovisi od posvećenosti, od posvećenosti Božje određene osobe i određene zajednice. Zato, molimo Gospodina i trudimo se vlastitim životom sve učiniti kako bi Bog bio sveprisutan u našem životu i životu naših zajednica. Jer, jedino u zajedništvu s Njim možemo ostvariti svoju osobnu svetost i svetost zajednice.“

Pozvani smo, unijeti sebe u zajedništvo redovničke obitelji izvršavajući osobno poslanje koje nam je dodijelio Gospodin kazao je fra Ivan i pojasnio: „Jednu je zadaću imao Josip, drugu zadaću je imala Marija, treću zadaću je imao Isus. Svatko je od njih u potpunosti izvršio ono što je Bog od njega tražio. I upravo ta potpunost izvršenja ih je ujedinila i učinila svetima... O tomu koliko svatko od nas ima snage izvršiti ono što Gospodin od nas traži ovisi naša osobna svetost i svetost naših zajednica. Cilj je života svake redovničke zajednice jedna svetost u različitosti zadaća u čemu nam je sv. Obitelj istinski primjer i istinski poticaj.“ Čestitao je sestrama blagdan moleći zagovor Svete Obitelji kako bi i Zajednica Školskih sestara franjevki bila obitelj ostvarenih, sretnih i svetih pojedinaca.

Obiteljsko bratsko-sestrinsko zajedništvo nastavljeno je nakon euharistijskoga slavlja, u prostorijama samostanskog blagovališta, uz razgovor i pjesmu. Na kraju slavlja prov. predstojnica s. Franka Bagarić zahvalila je ocu Provincijalu što je svojom nazočnošću i molitvom podijelio radost slavlja Zajednice. Također je zahvalila i za duhovnu potporu i suradnju sa sestrama na bilo koji način, napose za slavlje svetih misa koje fratri redovito imaju sestrama u samostanskoj kapelici u Franjevačkoj. Radosti i ljepoti ovoga slavlja doprinijele su svojim nazočnošću i sestre franjevke Mariborske provincije: s. Veronika Verbič, s. Urša Marinčič i s. Kristina Čerin. To je obogatilo susret i produbilo svijest pripadnosti obitelji iste Družbe.

http: //mostar.ssfcr.org