27.11.2012

Izišla iz tiska knjiga fra Marijana Karaule "Školske sestre franjevke u livanjskom kraju"

Knjiga podsjeća na najvažnije datume iz povijesti Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije uopće i napose u livanjskom kraju.

U povodu trostruke obljetnice Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije izišla je iz tiska nova knjiga fra Marijana Karaule, člana Franjevačke provincije Uzvišenja sv. Križa – Bosna Srebrena.

Naime, Školske sestre franjevke ove godine slave tri obljetnice: sedamdesetu obljetnicu osnivanja Bosansko-hrvatske provincije, osamdesetu obljetnicu dolaska sestara u Livno, te desetu obljetnicu blagoslova i otvaranja njihova samostana na Gorici u Livnu.

Kako sam autor navodi: ."Ova nevelika knjiga želi podsjetiti njezine čitatelje na najvažnije datume iz povijesti Školskih sestara Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije uopće i napose u livanjskom kraju; želi osvijetliti ono što su sestre radile i uradile dobroga „u zgodno i nezgodno vrijeme“; želi iz mraka zaborava izvući imena svih onih skromnih osoba-redovnica koje su najčešće tiho, ustrajno i daleko od očiju javnosti, pogotovo daleko od kamera i pera sredstava društvenog priopćavanja, učinile velike i našim mjerilima nemjerljive stvari…Ukratko, ova je knjiga svojevrstan znak zahvale svima njima za njihovo postojanje i djelovanje s kutlačom u prevrućoj kuhinji ili uz perilicu u prohladnoj praonici, s liturgijskom pjesmaricom među zborom u crkvi, s katekizmom među djecom u vjeronaučnoj dvorani ili s motikom među nasadima povrća u vrtu…Rijetko, sasvim rijetko doživi sestarsko djelovanje neko vanjsko priznanje. Ova knjiga je tek jedan skroman pokušaj da se ispravi ta nepravda."

O knjizi i autoru dr. sc. Anto Orlovac veli: "Autor ove knjige fra Marijan Karaula lijep je primjer zdrave i ponosne ljubavi prema svome zavičaju. I kad piše o svojoj subraći franjevcima – a livanjski je kraj nezamisliv bez njih – i kad je riječ o tamošnjim župama, tamošnjim ljudima, posebno o žrtvama ratova i mučenicima, Livno i Livanjsko polje trajna mu je inspiracija i preokupacija. I ovom knjigom, još jednom u podugačkom nizu, kojim je obogatio našu Crkvu i cjelokupnu javnost, daje lijep doprinos svome zavičaju. Ovaj put prihvatio se teme o kojoj rijetko piše netko drugi, tko nije član zajednice o kojoj se piše; riječ je naime o časnim sestrama franjevkama i njihovu djelovanju u livanjskom kraju."

Knjiga je tvrdog uveza, ima 143 stranice, osim teksta o povijesnom pregledu dolaska i djelovanja sestara u Livnu, knjiga je bogata i fotografijama. Pri koncu knjige autor donosi abecedni popis i fotografije svih livanjskih sestara franjevki.

http: //www.bosnasrebrena.ba