22.11.2012

Humanitarna udruga "Fra Mladen Hrkać"

Udruga pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb.

Humanitarna udruga „Fra Mladen Hrkać“ osnovana je 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu kao dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija, s ciljem pružanja informacijske, financijske i logističke pomoći osobama sa zdravstvenim poteškoćama koje žive izvan Hrvatske, a dolaze na liječenje u Zagreb, kao i njihovim obiteljima.
S obzirom na doprinos i djelovanje pokojnog člana Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Mladena Hrkaća, kako u samostanu u zagrebačkoj Dubravi tako i u Širokom Brijegu, kao i njegovo nesebično dugogodišnje pomaganje bližnjima, osnivači su smatrali da naziv u potpunosti odražava svrhu i postojanje ove Udruge.

U tijelima Udruge su i članovi Hercegovačke franjevačke provincije fra Ljubo Kurtović u Predsjedništvu, a u Nadzornom odboru fra Draženko Tomić, gvardijan samostana u Dubravi.

Prepoznavanje potreba osoba sa zdravstvenim poteškoćama, poboljšanje kvalitete skrbi te pružanje adekvatne pomoći njima i njihovim obiteljima glavni su ciljevi djelovanja Udruge. Primjećuje se da oboljele osobe i obitelji iz različitih razloga, u većini slučajeva zbog slabog financijskog statusa, nisu u mogućnosti organizirati nastavak liječenja izvan matične domovine, što nikako ne bi smjela biti prepreka jer u pitanju je ljudski život. Postoje i obitelji kojima financijska situacija ne predstavlja problem, ali im je potrebna pomoć oko organizacije putovanja, smještaja, administracije ili pak samo razgovor s osobama i obiteljima koje su se nalazile u sličnim situacijama. U ovakvim životnim situacijama često puno više znači topla ljudska riječ ili posjet osobe koja je prebrodila sličnu situaciju.

Udruga će svojim djelovanjem nastojati pružiti svu potrebnu pomoć oboljelim osobama i njihovim obiteljima kako bi se izbjegle sve materijalne i psihičke poteškoće tijekom liječenja, s ciljem unaprjeđivanja kvalitete njihovih života u smislu zdravlja, smještaja, stanovanja, prehrane, uvjeta školovanja tijekom njihovog boravka u Zagrebu.

http: //www.franjevci.info