19.11.2012

"Tvoja vjera jest tvoj odnos s Bogom" – tema duhovne obnove u Zürichu

U vremenu nove evangelizacije pozvani smo promicati pedagogiju čežnje, koja je otvorena otkupljenju, istaknuo je fra Mirko Bobaš.

U prostorijama HKM Zürich održana je u utorak, 13. studenoga duhovna obnova na temu "Tvoja vjera jest tvoj odnos s Bogom" za članove Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM na službi u Švicarskoj. Predvoditelj je bio fra Mirko Bobaš, član Franjevke provincije Bosne Srebrene na službi u Kufsteinu.

Svoje izlaganje započeo je razmišljanjem o Godini vjere. Naglasio je kako su redovnici u  vremenu nove evangelizacije pozvani promicati pedagogiju čežnje, koja je otvorena otkupljenju. Vjerovati Bogu je obraćenje, obnova, promjena koja zahvaća u dubinama, u vertikalama i horizontalama redovnički život: čuvstva i srce, um, volju i tjelesnost, emocije i bratstvo redovnika. Posebno je istakao važnost nove evangelizacije koja traži nove metode i pastoralno-katehetska nastojanja, u kojima se prepoznaje novi zanos, radost redovničkog i svećeničkog života te svjedočanstvo kršćanske odgovornosti i optimizma.

Predavač je potaknuo sudionike duhovne obnove da korak po korak, „diktaturu relativizma“ zamijene posviješćivanjem da je čovjek sposoban za istinu, onu Istinu koju je svjedočio i ozakonio Isus Krist.

Nakon predavanja uslijedila je kratka diskusija u kojoj se iskristaliziralo kako nema nekih konkretnih uputa kako ovu Godinu vjere djelotvorno živjeti, nego je opet sve nekako na nivou teorije, te je na pojedincima tražiti što i kako činiti.

Uslijedila je kratka stanka a u 12.00 sati slavljena je sveta Misa koju je predvodio fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevke provincije u koncelebraciji s fra Ivanom Prusinom, provincijskim izaslanikom za Švicarsku, predvoditeljem obnove i ostalom subraćom. Propovijedao je fra Mirko naglašavajući kako smo pozvani na obraćenje i oblikovanje novog čovjeka.

Nakon objeda u prostorijama Misije, slijedilo je zajedničko druženje.

(i.p./kvrpp)