10.07.2012

Obred polaganja prvih zavjeta na Humcu

Za zavjetovanje je potrebna hrabrost i odlučnost, ali to se svakodnevno mora potvrđivati vjerom i molitvom naglasio je provincijal fra Ivan Sesar.

 U nedjelju, 8. srpnja 2012., u samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu, nakon završene godine novicijata, svoje prve privremene zavjete na godinu dana položili su kandidati Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Jure Barišić (župa sv. Ante, Šujica), fra Ante Jelavić (Bregenz, HKM Feldkirch), fra Robert Kavelj (Chicago, HKM Bl. A. Stepinac), fra Jozo Hrkać (župa Uznesenja BDM, Š. Brijeg), fra Robert Pejičić (župa sv. Mateja, Mostar) i fra Vinko Šarac (župa sv. franje Asiškog, Bukovica).

Misno slavlje započelo je u 19 sati procesijom. Nakon navještaja evanđelja, meštar novaka fra Slavko Soldo prozvao je kandidate za zavjete poimence, na što su oni odgovorili: Evo me!

Uslijedila je homilija provincijala fra Ivana Sesara u kojoj je govorio o zavjetima i Pravilu kao srži Evanđelja. Naglasio je da je za zavjetovanje potrebna hrabrost i odlučnost, koju su kandidati pokazali, ali to svakodnevno moraju potvrđivati ustrajnom vjerom i molitvom u svijetu punom protivština. Provincijal je nadodao da na tom putu nisu sami, nego su dio Zajednice.

Poslije homilije, u obredu redovničkog zavjetovanja, kandidati su obećali da će opsluživati sveto siromaštvo, poslušnost i čistoću na godinu dana. Potom su sva nazočna braća čestitala novozavjetovanicima. Nakon što su primili čestitke od nazočne braće, oni su došli na oltar do fra Vinka Dragićevića, najstarijeg fratra na Humcu, koji im je tada čestitao.Nakon Vjerovanja postulanti su izrekli molitve vjernika a novozavjetovani su u službi euharistije na oltar donijeli darove kruha i vina. U koncelebraciji s provincijalom, meštrom i gvardijanom fra Velimirom bilo je još šesnaest svećenika. Liturgiju su animirali fra Drago Vujević i fra Stanko Mabić. Ministrirali su postulanti, koji u slijedeću nedjelju oblače redovničko odjelo. Na misi je pjevao veliki zbor sastavljen od preko 50 članova FRAME iz više bratstava, pod vodstvom Luke Rupčića.

Na kraju misnog slavlja novozavjetovanoj braći čestitke je uputio gvardijan fra Velimir Mandić, također i njihovim roditeljima i odgojiteljima, te je sve nazočne pozvao na zakusku u samostansku blagovaonicu.

http: //www.franjevci.info