04.07.2012

Novi broj informativnog biltena "Drinske mučenice"

Ovaj broj biltena na poseban način posvećen je prvom liturgijskom spomendanu blaženih Drinskih mučenica, koji je svečano obilježen.

U izdanju Vicepostulature Drinskih mučenica ovih je dana objavljen osmi broj Informativnog biltena u kauzi za proglašenje svetima blaženih s. Jule Ivanišević i četiriju susestara. Bilten "Drinske mučenice" izlazi dva puta godišnje, u nakladi od 10.000 primjeraka, s ciljem što više približiti vjernicima život i djelovanje pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi čija je mučenička smrt iz ljubavi i vjernosti Bogu 24. rujna protekle godine dobila i službenu potvrdu Crkve.
Ovaj broj biltena na poseban način posvećen je prvom liturgijskom spomendanu blaženih Drinskih mučenica, koji je svečano obilježen u mnogim katedralama, crkvama i kapelicama, osobito u mjestima gdje djeluju Kćeri Božje ljubavi, u domovini i u svijetu, 15. prosinca protekle godine.
Prvi dio Biltena donosi i analizu apostolskog pisma Benedikta XVI. o najavi Godine vjere kroz promišljanje Kreše Bella pod nazivom "Blaženice – vrata vjere".
Događaju obilježavanja prvog liturgijskog spomendana blaženih Drinskih mučenica posvećen je središnji dio Biltena. Uz cjeloviti tekst homilije pročelnika Kongregacije za kauze svetih kardinala Angela Amata na misi u Generalnoj kući Družbe Kćeri Božje ljubavi u Rimu, doneseni su i izvaci iz homilija kardinala Josipa Bozanića s euharistijskog slavlja u zagrebačkoj katedrali, vojnog biskupa u Bosni i Hercegovini mons. Tome Vukšića u crkvi Kraljice svete krunice u Sarajevu, te kardinala Vinka Puljića koji je prvi spomendan slavio u župnom centru sv. Dominika u Goraždu, mjestu mučeništva blaženica. Objavljeni su i kraći izvještaji o proslavi u Budimpešti gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio kardinal Peter Erdö, u Zadru gdje je u župi Bezgrešnog začeća BDM misno slavlje predvodio nadbiskup Želimir Puljić, te iz Požege gdje je biskup Antun Škvorčević predvodio misno slavlje u Starom Petrovom Selu (župa rođenja i krštenja blažene s. Jule), kao i u katedrali blagoslovivši tom prigodom sliku bl. s. Jule postavljenu na pokrajnji oltar. Sliku Drinskih mučenica blagoslovio je i dubrovački biskup Mate Uzinić na misi u crkvi Sv. Mihajla na Lapadu. Postulator kauze mons. Marko Tomić predvodio je misno slavlje u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, gdje se vjernici na molitvu bl. Drinskim mučenicama redovito okupljaju svakog 15. u mjesecu. U splitskoj katedrali Sv. Dujma svečanost je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, a spomendan je obilježen i u biskupiji Novo Mesto u Sloveniji (mjesto rođenja dviju blaženica), te u katedrali u Skadru u Albaniji.
Treći dio Biltena posvećen je događajima vezanima uz promicanje štovanja blaženih Drinskih mučenica, od kojih se posebno ističe zahvalno hodočašće u Rim Kćeri Božje ljubavi od 28. do 30. studenoga 2011., kao i njihovo hodočašće na grob utemeljiteljice družbe Majke Franziske Lechner u austrijski Breitenfurt u ožujku ove godine. Uz niz hodočašća raznih skupina putovima Drinskih mučenica, tu su i izvještaji s misa zahvalnica za dar beatifikacije u Hamiltonu i Enzersdorfu, nedaleko od Beča, gdje je na rodnoj kući blažene s. Berchmane Leidenix postavljena spomen-ploča.
Na kraju Biltena, nakon razmišljanja i svjedočanstva o uslišanjima po zagovoru Drinskih mučenica nekoliko svećenika, bogoslova i vjernika, objavljena je Molitva za proglašenje svetima bl. Drinskih mučenica.  (IKA)