15.06.2012

Kapitul franjevaca “UnderTen” u Mexicu

Pokušali smo razmišljati o svojoj sadašnjosti i budućnosti, te smo se trudili postaviti svoje prioritete, tražeći vlastiti identitet piše fra Barbarić.

Četvrti po redu kapitul na rogožinama Franjine mladosti, franjevaca koji su položili doživotne zavjete unutar posljednjih deset godina (UnderTen), odvijao se od 2. do 10. lipnja ove godine u meksičkim gradovima Guadalajari i Mexico Cityu. Svaka franjevačka provincija je bila dužna poslati barem jednoga brata koji spada u ovu skupinu, tako da je ovaj UnderTen kapitul na rogožinama okupio blizu dvjesto fratara iz svih krajeva svijeta i sa svih njegovih kontinenata. Nekima je bilo jednostavnije doputovati, dok je nekima samo putovanje uzimalo čitav dan vremena. Dvojica fratara su se čak odlučila na pješačenje i stopiranje sve do Meksika iz, vjerovali ili ne, Argentine. Za taj pothvat im je trebalo mjesec dana...

Kapitul na rogožinama braće franjevaca UnderTen je zamišljen kao neformalno druženje, dijeljenje iskustava i upoznavanje drugih i drukčijih. Geslo kapitula je glasilo „Aspicientes in Iesum“ – „Upirući pogled u Isusa“ i to kroz Marijine oči. Marija je posebno čašćena u Meksiku, osobito u dvama svetištima koje smo i posjetili – u Zapopanu i Guadalupeu. A i sam Franjo je povjerio Mariji svoju braću. Ta ideja je pretočena u logo kapitula. Zjenica oka u kojoj se nazire lik Gospe iz Guadalupea – Marijinim očima gledati u Isusa.

Zanimljivo je bilo vidjeti fratre iz čitavog svijeta. Zanimljivo je bilo slušati njihova svjedočanstva, čuti kako se živi franjevaštvo u nešto drukčijim okolnostima (poput onih u Boliviji, Koreji, Filipinima, SAD-u). Dosta se pričalo o inkulturaciji u određena društva, tako da smo i mi iz južnoslavenske konferencije podijelili svoje iskustvo o našem načinu života.

Kapitul je bio informativnog, molitvenog, formativnog ali i opuštenog karaktera. Na konferencijama smo upoznavali jedni druge kroz kratko predstavljanje svih konferencija našeg Reda. Također, generalni ministar fra Jose Carballo je podnio svoje izvješće ovom UnderTen kapitulu. Vrijedi istaknuti i kako je ovom kapitulu bio prisutan čitav generalni definitorij kao i vikar našeg Reda, fra Michael Perry. Generalni definitori su ujedno bili i moderatori kroz dane kapitula. Dani su bili tematski podijeljeni i to po blaženstvima. Blaženstva su, naime, zauzela posebno mjesto u pismu generalnog ministra braći UnderTen – točnije, kako oživjeti blaženstva u konkretnom životu.

Za vrijeme kapitula imali smo i dva hodočašća – Gospi u Zapopan, te Gospi u Guadalupe. U Zapopanu je bilo svojevrsno otvaranje kapitula, dok smo u Guadalupeu svečano završili slavlje kapitula. Imali smo i Tijelovsku procesiju, klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, a slavili smo mise i molili na engleskom, talijanskom i španjolskom.

Kapitul je imao i svoju opuštenu stranu. Za nju su se pobrinuli domaćini kroz predstavljanje svoje kulture kroz hranu, piće, plesove, glazbu i narodne običaje. Iako organizacija nije bila na najvišem nivou, domaćini su opravdali svoj svjetski glas o gostoprimstvu. Među Meksikancima se čovjek ne osjeća strancem. To su nam i pokazali na mnoge načine.

Nismo na kapitulu donijeli nikakve zaključke, nego smo podijelili međusobno svoje radosti i probleme. Pokušali smo razmišljati o svojoj sadašnjosti i budućnosti, te smo se trudili postaviti svoje prioritete, tražeći vlastiti identitet. Tražili smo odgovore tko smo i kamo idemo, te što se to nalazi u DNK-u jednog franjevca, odnosno što to fratra čini fratrom. Biti manji, biti brat, biti jednostavan, imati strasti za Boga, podgrijavati tu strast... Puno riječi koje treba pretvoriti u život. Poticaj svima nama, a ne samo braći UnderTen, da ne trošimo svoju snagu pričajući, nego da sami poradimo na kvaliteti života u našim bratstvima.

Fra Željko Barbarić

http: //www.franjevci.info