05.06.2012

Umro časni brat Ilija Dilber

U 26 godina misijskog djelovanja redovnik Ilija Dilber sagradio je 13 crkava, više kapelica, samostana, novicijata, sirotišta, staračkih domova, škola i mnoge obiteljske kuće.

U 87. g. života u isusovačkom samostanu na Fratrovcu u Zagrebu 4. lipnja preminuo je okrepljen sakramentima isusovački časni brat Ilija Dilber, dugogodišnji misionar u Zambiji. Sprovod č. br. Ilije Dilbera bit će u Zagrebu na Mirogoju, u petak 8. lipnja u 15 sati.
Rođen je u župi Brestovsko kod Kiseljaka kao peto od 12 djece. Uz njega još su dvojica od njih časna braća u Družbi Isusovoj: Ivan i Stipo. Ilija je nakon ratnog iskustva i zarobljavanja od partizana g. 1946. kao časni brat primljen u Družbu Isusovu. Završivši dvogodišnji novicijat na Fratrovcu g. 1948. službovao je kao domaćin župnicima, kateheta i voditelj crkvenog pjevanja u Nartu, Čereviću, Vuki i na Mljetu. U Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu na Šalati više godina vodi brigu o zgradama do svog odlaska u misije 1967. Djeluje kao misionar u Zambiji gdje je osnovao i vodio građevinsku tvrtku koja je gradila misijske postaje, crkve i druge zgrade za potrebe Crkve u Zambiji.

U 26 godina misijskog djelovanja sagradio je 13 crkava, više kapelica, samostana, novicijata, sirotišta, staračkih domova, škola, dograđivao nove zgrade za bolnice, za malo i veliko sjemenište i mnoge obiteljske kuće. Narušena zdravlja vratio se 1993. g. u domovinu i živio na Fratrovcu. Tu je napisao autobiografsku knjigu "Život za druge" (1994.) te više manjih knjižica misijskog sadržaja. Osobit odjek u javnosti, četiri izdanja, imala je njegova šaljiva zbirka "Više smijeha, više zdravlja". Marljivo je skupljao novac za misije i dopisivao se tečnim engleskim jezikom s dobročiniteljima iz cijelog svijeta. Hrvatska je televizija o njemu snimila dva dokumentarna filma i mnogo reportaža. Sa svojim bratom isusovcem Stipom Dilberom skupljao je poštanske marke od čije prodaje se i dan danas financiraju razni poduhvati zambijskih misionara. Živio je uzornim redovničkim životom.   (IKA)