27.02.2020

Putujuća izložba o životu i djelu sluge Božjega Josipa Stadlera u Travniku

Otvorenju izložbe prethodila je pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje. O putujućoj Stadlerovoj izložbi govorila je s. Ana Marija Kesten,

U četvrtak  27. veljače 2020. u Nadbiskupijskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku otvorena je putujuća izložba reprodukcije fotografija koje govore o životu i djelu sluge Božjega Josipa Stadlera, prvog vrhbosanskog nadbiskupa i utemeljitelja Družbe sestara Služavki Maloga Isusa.

Otvorenju izložbe prethodila je pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojizija Gonzage koje je predslavio vlč. Predrag Ivandić u koncelebraciji rektora sjemeništa vlč. Željka Marića.

Na koncu misnog slavlja rektor vlč. Željko je iskazao dobrodošlicu sestrama Služavkama Maloga Isusa i najavio kratki program koje su pripremile prigodom postavljanja putujuće izložbe o utemeljitelju sjemeništa i njegovom graditelju sl. Božjem Josipu Stadleru. U programu su izvedbom pjesme „Imaj srce...“ sudjelovali gosp. Vlado Kudić, član Društva Prijatelja Malog Isusa i Jozo Martinović. O putujućoj Stadlerovoj izložbi govorila je s. Ana Marija Kesten, a pjesmu posvećenu sl. Božjem Josipu Stadleru prigodom njegova imendana spjevane 1889. od Ivana Lepušića krasnoslovila je s. Mihalea Martinović, novakinja sestara SMI.

Vjerni štovatelji sluge Božjega Petra Barbarića koji su ispunili i ovaj put crkvu do zadnjega mjesta pažljivo su pratili program i poslije primljenog blagoslova imali su priliku razgledati izložbu koja je postavljena u predvorju škole.

Nadamo se da će postavljena izložba svim posjetiteljima biti još jedna prilika da se više upoznaju sa zaslužnim ocem i utemeljiteljem travničkog sjemeništa. Sestre su zahvalile rektoru vlč. Željku što im je omogućio da se ova izložba privremeno nastani u prvom Stadlerovu domu kojeg je sagradio kao nadbiskup.

(s. Ana Marija Kesten)