17.02.2020

Opći Sabor Salezijanaca započeo u Torinu

Sabornici predstavljaju ukupno 134 zemlje svijeta. Hrvatsku salezijansku provinciju predstavljaju don Tihomir Šutalo, provincijal, i brat Domagoj Bešlić.

 

U nedjelju 16. veljače 2020. u Torinu je Misnim slavljem koje je predvodio don Angel Fernandez Artime, vrhovni poglavar, započeo 28. opći sabor Družbe svetog Franje Saleškog. 

U radu sudjeluju 242 sabornika iz cijeloga svijeta. Prisutni su salezijanci iz svih sedam svjetskih regija prema ustrojstvu Družbe. Sabornici dolaze iz 66 nacija, a predstavljaju ukupno 134 zemlje svijeta.

Hrvatsku salezijansku provinciju predstavljaju don Tihomir Šutalo, provincijal, i brat Domagoj Bešlić.

Sabor će trajati  od 16. veljače do 4. travnja. Salezijanci će tih sedam tjedana biti vođeni temom: "Kakve salezijance trebaju mladi današnjice?"

Prvih dana sabora uslijedit će predstavljanje Družbe po regijama.

Na svršetku sabora bit će birano novo vodstvo Družbe. Don Angel Fernandez Artime ima pravo na još jedan šestogodišnji mandat, kao i dio članova svjetskog vijeća. Oni koji su 12 godina služili u svjetskom vijeću više nemaju mogućnost biti birani.

Ovo je prvi sabor koji se održava u Torinu nakon 62 godine. Nakon mnogih sabora održanih u Rimu ove godine salezijanci sabor opet imaju u gradu gdje je don Bosco živio i radio. Prvim saborom 1877. predsjedao je Ivan Bosco uz sudjelovanje 23 salezijanca.

Salezijanci pozivaju Salezijansku obitelj i sve vjernike da ih prate molitvom. (kta/l.h.)