18.12.2019

Slavlje spomendana blaženih Drinskih mučenica u Goraždu

Euharistijskom slavlju koje je predslavio kardinal Vinko Puljić nazočile su Kćeri Božje ljubavi koje djeluju na području Vrhbosanske nadbiskupije.

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem,vojnim biskupom u BiH mons. Tomom Vukšićem, domaćim župnikom vlč. Josipom Tadićem te još nekoliko svečenika, u treću nedjelju došašća, 15. prosinca 2019. u kapeli župnog centra sv. Dominika u Goraždu predvodio je svečano Misno slavlje na spomendan blaženih mučenica s. M. Jule Ivanišević i četiriju susestara poznatih kao Drinske mučenice. Euharistijskom slavlju nazočile su Kćeri Božje ljubavi koje djeluju na području Vrhbosanske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić najprije je podsjetio na životni put Drinskih mučenica te nastavio: „One nas uče da budemo spremni umrijeti, a Bogu vjerni ostati“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući na riječi proroka Izaije iz prvog misnog čitanja koji hrabri narod riječima: „Recite preplašenim srcima: 'Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, odmazda dolazi, Božja naplata, on sam hita da nas spasi!'“. „Ta riječ tako divno odjekuje u svim vremenima, a pogotovo u nesigurnim vremenima, u našim današnjim vremenima kada svi pomalo osjećamo strah, kukanje, neizvjesnost. Biti hrabar znači imati pouzdanje u Boga“, rekao je kardinal Puljić te se osvrnuo na evanđeoski misni odlomak koji prikazuje sv. Ivana Krstitelja kako iz tamnice šalje učenike da upitaju Isusa, je li on Onaj koji ima doći ili drugoga da čekaju. Dodao je da je Isus Ivanovim učenicima odgovorio da Ivanu kažu da „slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje“ te svjedoči da „između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja“.

„Svi koji su se opredijeli za Boga imaju hrabrost vjere – biti vjeran do kraja“, rekao je kardinal Puljić potičući sve prisutne da se, dolaskom na mjesto njihova stradanja i svjedočenja, obnove u hrabrosti vjere u vremenu kada se puno toga svodi na tjelesno uživanje. Istaknuo je da su sestre bile i ostale divan svijetli primjer.

Nakon svete mise kod rijeke Drine, točnije pokraj spomen - obilježja izmolila se je molitva za proglašenje Drinskih mučenica svetim. Na tom mjestu nazočili su i izaslanici gradske i općinske vlasti te vjerski predstavnici. Potom su posjetili i učionicu u osnovnoj školi s čijeg su prozora Drinske mučenice skočile i potom bile ubijene. Najavljena je i gradnja crkve posvećene blaženim Drinskim mučenicama u neposrednoj blizini spomen - obilježja. (KTA i KBLJ)