21.10.2019

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka u Vukovaru

Susret je organizirala Franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Na susretu je sudjelovao 17 novaka i 6 meštara.

Od 14. do 17. listopada 2019. godine održan je međuprovincijski susret franjevačkih novaka iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susret je organizirala Franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Na susretu je sudjelovao 17 novaka i 6 meštara.

Susret je započeo okupljanjem novaka u ponedjeljak 14. listopada u popodnevnim satima u franjevačkom samostanu u Vukovaru. Nakon Večernje molitve i večere održano je predstavljanje novicijatâ i međusobno upoznavanje uz druženje.

Provoga dana, novaci su se nakon Jutarnje molitve i doručka zaputili u obilazak samostanskih prostorija, crkve i gledanje filma o Vukovaru. Nakon molitve Srednjega časa i ručka krenuli su u obilazak Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata i Ovčare gdje smo se pomolili za sve žrtve Domovinskoga rata, a zatim smo put nastavili prema Iloku gdje su posjetili samostan i crkvu sv. Ivana Kapistrana. Po završetku obilaska samostana i crkve slavljena je sveta misa u crkvi. Nakon večere uputili su se u Vukovar na počinak.

Drugoga dana, susret su počeli molitvom Jutarnje i Službe čitanja iz časoslova i doručkom te su se zaputili za Đakovo gdje su razgledali katedralu. Nakon Đakova otišli su u Osijek gdje su posjetili samostan Tvrđu i konkatedralu u samom gradu. Navečer su sudjelovali na svetoj misi i krunici u župi Svete Obitelji u Osijeku koju su i animirali sviranjem i pjevanjem.

Posljednjega dana susreta novaci su posjetili Borovo naselje i župnu crkvu Gospe Fatimske te se nakon toga vratili na svetu misu i ručak u vukovarski samostan čime je okončan susret. (kvrpp bih/bosnasrebrena.ba)