21.03.2019

Proslava sv. Josipa u samostanu sestara SMI u Vitezu

Proslavi nebeskog zaštitnika prethodila je trodnevnica, a na samu svetkovinu misno slavlje predslavio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova.

U samostanu Sv. Josipa na Stanici u Vitezu 19. ožujka 2019. svečano je proslavljen nebeski zaštitnik te kuće sestara Služavki Malog Isusa Sarajevske provincije. Proslavi nebeskog zaštitnika prethodila je trodnevnica.

Prvoga dana u punoj kapelici štovatelja Sv. Josipa euharistijsko slavlje i prigodnu propovijed uputio je fra Mario Dadić, župni vikar u župi u Vitezu. Razmišljalo se o Sv. Josipu kao čovjeku. „On se nije obazirao što će ljudi reći, što će oni misliti o trudnoj Mariji, ili o njemu što ženi trudnu djevojku. Josipu je bilo samo na pameti da zaštiti Mariju i očuva dobar glas o njoj. Čuvamo li mi i nastojimo li zaštiti nečiji dobar glas? Zapitajmo se danas sa sv. Josipom i ispitajmo sami sebe“, napomenuo je fra Mario.

Drugog dana je prigodno razmišljanje uputio fra Silvano di Benedetto, župni vikar. Razmišljalo se o Sv. Josipu kao radniku. „Nije bio radnik u velikoj i poznatoj firmi. On je bio radnik svakodnevnice. Time je želio naglasiti kako većina nas radi te sitne male stvari u svakodnevnici samo ih trebamo prihvaćati i prikazivati Bogu i u svakoj sitnici gledati Njegovu svetu volju u našem svakodnevnom životu“, rekao je fra Silvano.

Treći dan Misu i propovijed održao je fra Velimir Bavrka, župnik župe Vitez. Naglasio je kako se svakodnevno trebamo utjecati zaštiti Sv. Josipa. „On je bio tihi i samozatajni svetac koji je izdaleka pratio Isusa i uvijek mu bio na usluzi – služenjem. U snu dobiva upute da bježi u Egipat – Josip ne provjerava vijest, on sluša, bio je čovjek duboke i žive vjere. Kad dolazi vrijeme da se vrati kući, opet vjeruje. Živi tihim i povučenim životom u Nazaretu i služi dubokom vjerom“, rekao je fra Velimir. Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Sve tri večeri druženja sa svetim Josipom kapelica je bila puna štovatelja Sv. Josipa i bila je to prilika za ispovijed.

Na sam dan svetkovine, Misu je slavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu. U svojoj propovijedi se osvrnuo na čovjeka vjere i sveca u koji je pomoćnik u raznim nevoljama i poteškoćama. Naveo je primjer Čudesnih stuba Sv. Josipa u Loretskoj kapeli u SAD-u, za koje se vjeruje da ih je napravio sam Sv. Josip na žarku molbu sestara koje su izgradile crkvicu s korom, bez stuba. Spomenuo je i mnoge druge primjere usrdne molitve i moćnog zagovora tog svetca. Za vrijeme sv. Mise su pjevali Viteški akordi, a nakon bogoslužja uslijedio je domjenak.

(kvrpp bih/kta)