07.02.2019

Spomendan sv. Bakite – 8. veljače

S. Viktorija Šimić, predstavnica pri Udruzi RENATE za HRK i KVRPP BiH pripremila je materijal u prigodi obilježavanja spomendana sv. Bakite koji prenosimo u cijelosti.

 

Sv. Bakita 2019.

Drage sestre i braćo u Kristu!

Spomendan sv. Bakite (8.veljače) obilježavamo i kao Međunarodni dan molitve i promišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima.

Neke redovničke zajednice, a tako i pojedine posvećene osobe uključile su ovu veliku potrebu u svoje svakodnevne molitve.

Slušali smo ovih dana u Liturgiji riječi Isusa, koji kaže da ga je Otac pomazao Duhom Svetim i poslao proglasiti oslobođenje sužnjima, na slobodu pustiti potlačene (Lk 4,18).

Svojim posvećenim životom i djelovanjem sudjelujemo i u tom Isusovom poslanju. Među nama, Bogu posvećenim osobama, sigurno ima onih koji se osjećaju potaknutima živjeti nešto baš od ovoga vida Isusova poslanja. Neka nas sv. Bakita zagovara da se potpuno otvorimo djelovanju Duha Svetoga u nama i među nama!

Sveta Bakita je mnoge godine bila ropkinja, ali je u duhu uvijek bila slobodna.

Upravo ta snaga duha dovela ju je na kraju do pobjede.

Sama kaže: Gledajući sunce, mjesec i zvijezde, rekla sam si: “Tko bi mogao biti Gospodar ovih krasnih stvari?“ Osjećala sam veliku želju vidjeti ga, upoznati i iskazati mu štovanje. Na izvan zarobljena, uzdizala je svoje misli i srce iznad muka u bezgranične prostore slobode duha. Nakon što se susrela s kršćanstvom i u slobodi se potpuno predala istinskom Gospodaru svoga života, znala je reći: „Budite dobri, ljubite Gospodina, molite za one koji ga ne znaju. Kako je velika milost poznavati Boga!“

Bila je uistinu oslobođena za ono najbolje. Poznavanje Boga dovelo ju je do predanja i povjerenja, te je znala reći: „Najbolje za nas nije ono što mi smatramo najboljim nego ono što Bog od nas želi.“

Neka nam zagovor sv. Bakite posreduje milosti da spoznamo i izvršimo svoje poslanje i poslanje naših zajednica u današnjem svijetu, osobito s obzirom na našu zarobljenu braću i sestre.

               Molitva:

Sveta Josipa Bakita, prodana si u ropstvo kao dijete i prošla kroz neizrecive teškoće. Oslobođena fizičke zarobljenosti, našla si istinsko otkupljenje u susretu s Kristom i njegovom Crkvom.

O sv. Bakita, pomozi svim zarobljenima: zagovaraj ih kod Boga kako bi bili oslobođeni od okova ropstva. Neka Bog oslobodi sve koje su ljudi zarobili.

Pruži utjehu onima koji su preživjeli ropstvo, i daj im gledati u tebe kao uzor nade i vjere. Pomozi svim preživjelima doživjeti iscjeljenje svojih rana.

Molimo te, moli i zagovaraj za sve zarobljene među nama. Amen.

(Biskupska Konferencija SAD-a)

 S. Viktorija poziva da uključimo ovu nakanu u svoju zajedničku i/ili osobnu molitvu.