10.07.2018

Oblačenje postulanata Bosne Srebrene u Banjoj Luci

Ovogodišnji novaci: Spomenko Hričak (Banja Luka); Tonči Šarić (Bila-Livno); Matej Juričević (Uskoplje); Dario Laštro (Busovača); Tomislav Vidović (Bugojno).

U nedjelju, 8. srpnja 2018. u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog na Petrićevcu u Banjoj Luci, proslavljena je Sveta misa za vrijeme koje su petorica postulanata obukli redovničko odijelo Reda manje braće.

Svetu misu predslavio je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, uz koncelebraciju ostale braće iz samostana i drugih župa ove provincije. Obred oblačenja obavio se nakon evanđelja, gdje su kandidate predstavili odgojitelji sjemeništaraca u Visokom fra Josip Ikić i fra Josip Mrnjavac.

Kandidate je u Misnom slavlju provincijal fra Jozo predao meštru novaka fra Marinku Baotiću koji je blagoslovio habite i predao ih svakom novaku ponaosob te pozvao župnike i svećenike da pomognu novacima pri oblačenju. Kandidati su svojim „Evo me!“ stali ispred oltara i skinuvši svoju svakodnevnu odjeću prihvatili odjeću kušnje - siromaštva, čistoće i poslušnosti. Provincijal je uputio riječi podrške novacima, a župnik i gvardijan samostana na Petrićevcu fra Dujo Ljevar zahvalio je svim prisutnima te novacima poželio da se prepuste dragom Bogu da ih vodi. Ljepoti misnog slavlja je svojim pjevanjem pridonio župni zbor iz Fojnice.

Poslije Mise organiziran je ručak za sve prisutne u kripti novoizgrađene crkve, tijekom kojega su se svim prisutnima obratili provincijal fra Jozo i odgojitelj fra Josip Ikić, poželivši im dobrodošlicu i da se svi lijepo osjećaju u župi domaćina. Zatim su sve goste razveselili pjesmom framaši Frame Petrićevac. Mlada braća zaputila su se u Livno zajedno sa meštrom novaka fra Marinkom, koji će im pomoći u prvim koracima redovničkog života.

Ovogodišnji novaci su: fra Spomenko Hričak (Petrićevac-Banja Luka); fra Tonči Šarić (Bila-Livno); fra Matej Juričević (Uskoplje); fra Dario Laštro (Busovača); fra Tomislav Vidović (Bugojno). (kvrppbih/tabb)