08.02.2018

Spomendan sv. Bakite - Međunarodni dan molitve za suzbijanje trgovinom ljudima

Sestra Viktorija Šimić, uputila je poziv i poruku u povodu Međunarodnog dana molitve za suzbijanje i promišljanje o trgovini ljudima.

Sestra Viktorija Šimić, milosrdna sestara sv. Križa, predstavnica pri Udruzi RENATE (Redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovine ljudima i njihova iskorištavanja) za Hrvatsku redovničku konferenciju i Konferenciju VRPP BiH, uputila je poziv i poruku u povodu obilježavanja spomendana sv. Bakite i Međunarodnog dana molitve za suzbijanje i promišljanje o trgovini ljudima - 8. veljače 2018.

 

Drage sestre!

Približava se spomendan sv. Bakite, 8. veljače, dan koji je papa Franjo proglasio Međunarodnim danom molitve za suzbijanje i promišljanje o trgovini ljudima.

Sveta Bakita, zaštitnica žrtava trgovine ljudima, rođena je u uvaženoj obitelji u Darfuru (Sudan) 1869. godine. Kad je imala devet godina ukrali su je i prodali u ropstvo. Zlostavljali su je i prodavali pet puta u Sudanu. Život joj je obilježila velika brutalnost tako da joj je na tijelu bilo sto četrdeset i četiri ožiljka od udaraca. Kad je imala 13 godina kupio ju je talijanski trgovac i doveo u Italiju, gdje je čula za Gospodina Isusa. Ona, koja je imala tako bolno iskustvo sa svojim gospodarima, htjela je bolje upoznati toga dobrog Gospodara i dobrog Boga. Nakon što je po talijanskom zakonu bila oslobođena, zatražila je da primi sakramente kršćanske inicijacije. Shvatila je svoju izvanjsku slobodu na pravi način i preko nje bila je u stanju radovati se duhovnoj slobodi koju je primila u Isusu Kristu - koji ju je ljubio i predao se za nju. Na Krštenju je ova sveta žena uzela ime Josipa. Nije upamtila svoje plemensko ime iz djetinjstva, što zbog proživljenih trauma, što zato jer robovi nisu imali imena. Trgovci robljem su je jednostavno zvali "bakhita", što znači "sretna".

Nakon Krštenja imala je običaj poljubiti krsni zdenac govoreći: „Ovdje, ovdje je mjesto gdje sam postala Božje dijete.“ Njegovala je svoje zvanje kao kršćanka i tražila načine kako odražavati kršćansku nadu i radost u svemu što je radila. Nakon što je ušla u samostan, sa željom da postane redovnica, u poniznosti je služila zajednici na porti samostana i bila poznata po svom sjajnom osmijehu, kao i po srdačnosti s kojom je susretala posjetitelje samostana. Osim toga, javno je govorila o svojoj bolnoj prošlosti po cijeloj Italiji, pomažući ljudima razumjeti stvarnost i divljaštvo trgovine ljudima. 

Pred kraj svoga života sestra Josipa Bakita često je govorila: „Budite dobri, ljubite Gospodina, molite za one koji ga ne poznaju. Kako je velika milost poznavati Boga!“

Papa Franjo ju je opisao kao „mladu ženu koja je bila porobljena, iskorištavana i ponižavana“ ali koja nikada nije prestala nadati se. Molimo njezin zagovor za takvu nadu i pouzdanje svima koji su danas porobljeni.

Ovdje vam dajemo prijedlog za molitvu vjernika za Spomendan sv. Bakite, 8. veljače 2018. bilo kod mise, bilo kod molitve časova.

Uz sestrinski pozdrav, s. Viktorija

 

MOLITVA VJERNIKA

Spomendan sv. Bakite, 8. veljače 2018. 

 

Uputimo sada svoju molitvu svemogućem Bogu Stvoritelju:

  1. Za Crkvu i crkvene pastire: da prepoznaju znakove vremena i nasljeduju Isusovu blizinu malenima, zarobljenima i iskorištavanima, molimo te.
  2. Za državne poglavare kod nas i u svijetu: da se zauzimaju za pravdu u svojoj zemlji i među narodima kako bi se smanjio rizik upadanja u lance modernoga ropstva – trgovine ljudima, molimo te.
  3. Za sve one koji zlostavljaju i zloupotrebljavaju druge zbog vlastitog interesa: da im zasvijetliš svojim Svjetlom u srcima kako bi spoznali težinu svojih čina i započeli novi život pokore i obraćenja, molimo te.
  4. Za djecu, mlade i odrasle koji su danas zarobljeni, koje se iskorištava i ponižava na najgore moguće načine: da po zagovoru sv. Bakite, očuvaš u njima nadu i pošalješ im pomoć kako bi ponovno živjeli životom dostojnim tvoje djece, molimo te.
  5. Za sve nas okupljene oko oltara Gospodnjega: da se odlučno i hrabro zauzimamo za one koji si ne mogu sami pomoći, bilo u našoj sredini, bilo daleko od pogleda ljudi, molimo te.
  6. Za sve koji su se istinski zauzimali za dobro drugih, a otišli su s ovoga svijeta: da ih nagradiš za nastojanja oko pravde i dobra siromašnih i zapostavljenih, molimo te.

Primi, Gospodine, molitve svoga naroda. Neka nas u našim nastojanjima prati uzor i zagovor sv. Bakite, kako bismo radosno nosili svoj križ i pomagali drugima bolje upoznati Božju dobrotu očitovanu u Isusu Kristu, našem Spasitelju. Koji s tobom živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.