30.11.2017

Homilija don Branka Bendre izrečena na misnom slavlju na Bistriku

U utorak 28. studenoga euharistijsko slavlje u samostanu na Bistriku predslavio je don Branko Bendra te izrekao homiliju koju prenosimo u cijelosti.

Povjerenstvo za pastoral zvanja pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, organiziralo je u utorak 28. studenog, u franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskoga u Sarajevu na Bistriku, prvi susret mladih, koji imaju smještaj u redovničkim zajednicama. Euharistijsko slavlje u večernjim satima predslavio je don Branko Bendra, član salezijanskog samostana u Žepču, koji je također i izrekao homiliju. U nastavku, homiliju prenosimo u cijelosti.

"U današnjem evanđeoskom ulomku svoj početak ima Isusov govor o posljednjim stvarima. Dug je to govor koji će se nastaviti u evanđeljima ovog posljednjeg tjedna u liturgijskoj godini.

Za nas, u XXI. stoljeću, govor o posljednjim stvarima bi mogao biti tvrd, težak i neshvatljiv. No, za prvu kršćansku zajednicu, progonjenu i bez značajnih materijalnih sredstava, taj govor je budio vjeru i nadu da ih Gospodin nije ostavio i da je otajstveno prisutan u svojoj Crkvi. Budio je vjeru i nadu da je On Gospodar povijesti i da su naši životi u Njegovim rukama. Vjerujem da je taj govor poticaj i svima nama da ne zaboravimo da smo u Božjim rukama. Ponekad, u našem životu, možemo imati osjećaj da gubimo tlo pod nogama, da sigurnosti na koje smo se oslanjali više ne drže, da ne vidimo izlaza iz nekih situacija. Ponekad i nas svjedočenje naše vjere i naših kršćanskih stavova može stajati nerazumijevanja pa čak i odbacivanja. Današnje evanđelje poziva nas da se u tim trenucima ne obeshrabrimo i da ne klonemo duhom. Podsjeća nas da nas naše poteškoće, tegobe, problemi, nerazumijevanja ne smiju udaljiti od Gospodina, već nas potaknuti da se još više predamo Njemu, snazi njegova Duha i njegove milosti.

Sv. Franjo Saleški kaže: „Pouzdati se u Boga u ugodnom miru sreće može svatko. Ali, pouzdati se u Njega bez pridržaja u oluji i nevremenu, to mogu samo oni koji su Njegova Duha. Ne misli tjeskobno što ti se može sutra dogoditi. Taj isti Otac, koji se za tebe brine danas, brinut će se za tebe i sutra i prekosutra. Ostani u miru. Boji li se dijete na očevim rukama? Doista, budi, dijete, jer dijete ne misli na ovo ili ono. Ono ima nekoga tko za njega misli. Ono pita samo jeli sa svojim ocem. To i ti čini i ostat ćeš u miru.“

Isus nas danas, također, poziva da budemo budni: „Pazite, ne dajte se zavesti! Mnogi će doista doći u moje Ime.“ Poziva nas na razlučivanje, kršćanske kreposti koje raspoznajemo govor i djelovanje Duha Svetoga, kao i govor i djelovanja zlog duha. Pozvani smo tražiti od Gospodina dar i umijeće razlučivanja kako bi hodili u Njegovoj svjetlosti, da vršimo Njegovu volju, da mognemo izabrati onaj životni stalež na koji nas On poziva. Također, znati razlučiti ono što od Gospodina ne dolazi, kloniti se grijeha i svega onoga što nas udaljava od ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Duh govori i djeluje kroz životne događaje svake osobe, ali ti su događaji sami po sebi nejasni. Zbog toga nam je potrebna krepost razlučivanja.

Da bi to postigli potrebno je gajiti prijateljski odnos s Gospodinom i provoditi vrijeme s Njime. Provoditi vrijeme s Njime u Njegovoj Riječi, u tihoj molitiv klanjanja, govoriti mu o našim problemima, o našim olujama, govoriti mu o onima kojima je potrebna naša molitva, o našim obiteljima i prijateljima... Provoditi vrijeme s Njime i biti otvoreni Njegovoj volji i onome što nam kaže. Don Bosco je znao reći: „Želite li od Gospodina mnogo milosti, posjećujte ga često. Želite li malo milosti, posjećujte ga rijetko.“

Provoditi vrijeme s Gospodinom i tokom dana; dok smo na putu, u tramvaju, u autobusu. Uzdizati duh Gospodinu pomoću kratkih i strelovitih molitava. Za sv. Majku Tereziju iz Calcutte su govorili da je mjerila udaljenost između mjesta na koje je trebala ići krunicama.

Tražimo od Gospodina milost da se možemo osjećati sigurno u Božjim rukama, da nam podari dar razlučivanja kako bi prepoznali ono što dolazi od Njega i vršili Njegovu volju te da znadnemo gajiti prijateljski odnos s Gospodinom provodeći s Njime vrijeme. Amen."