09.10.2017

Slavlje dijamantnog redovničkoga jubileja u Mostaru

U samostanu Svete Obitelji u Mostaru, obilježen je dijamantni jubilej s. Valerijane Kraljević i s. Marije Vučić, članica ŠSF-a mostarske Provincije.

Na liturgijski spomen Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada 2017. godine, u samostanu Svete Obitelji u Mostaru, obilježen je dijamantni jubilej s. Valerijane Kraljević i s. Marije Vučić, članica ŠSF-a mostarske Provincije.

Euharistijsko slavlje predvodio je, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko u zajedništvu s provincijskim tajnikom fra Stankom Ćosićem i fra Božom Milićem, župnikom Župe sv. Petra i Pavla.

Zahvalnost Bogu za život, rad i redovničko posvećenje sestara svečarica te blagoslov za cijelu Provinciju, dvije su dimenzije slavlja koje je na početku sv. Mise istaknuo fra Miljenko. U poticajnoj se homiliji osvrnuo na Lukino Evanđelje ističući kako ono u sebi sažimlje „naboj čitave teologije posvećenog života˝. ˝Mi vidimo samo izvanjske stvari, no povijest je široka i neobuhvatna. Treba se uvijek vraćati na Božje stvari˝, rekao je fra Miljenko pozivajući sve prisutne da traže i teže za jedino važnim, Božjom voljom. „Spoznati i izvršiti volju Božju dokraja, smisao je života i samo to čini neku osobu Božjom˝.

U dugoljetnom životu naših s. Valerijane i s. Marije, vidimo primjer života Božjim blagoslovom poškropljenog, ustrajne, uzor tihe žrtve i rada na njivi Gospodnjoj, vjernosti zavjetima i postojane molitve s Marijom Isusovom Majkom.

Na koncu misnoga slavlja slavljenicama je čestitala provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina: ˝Ovo je kao jedan milosni predah koji sabire vrijeme i put od šezdeset godina vašega redovničkog djelovanja u jednu točku koju ispunjaju sjećanje i zahvalnost za tolika dobročinstva i naume Božje naklonosti. Vjerujem da se i vi u ovom trenutku možete pridružiti Marijinom hvalospjevu:'Veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje' (Lk 1, 46-48). Jer ste svojim životnim stilom posvjedočile da je sva vaša veličina u Bogu. Bile ste trajno svjesne svoje ovisnosti o Bogu i tako živjele.

Čestitamo vam na svjedočkom i požrtvovnom životu koji se trsio činiti vidljivijim Kraljevstvo Božje na zemlji. I mi smo ponosne i zahvalne za Božji blagoslov po vama darovan našoj redovničkoj obitelji i braći ljudima. Za toliku djecu ste kao majka voljele i odgajale za susret s Euharistijskim Isusom. Za stotine kateheza i pažljivo biranih riječi kojima ste znale raspiriti unutarnji zapretani žar! Za toliko preciznog laboratorijskog rada praćenog željom da nalazi osokole bolesnike!... Koliko vlastitih bolnih časova i tjelesnog trpljenja, i u mladosti i u zrelim godinama, u kojima ste s Kristom Raspetim bile blizu svima koji trpe! Koliko ručnih radova i običnih kućanskih poslova! Koliko nezapažene svakodnenosti koja se po ničemu ne ističe niti navaljuje da za njom negdje ostane trag!... Želimo da osjećate i vjerujete kako ste još potrebne Provinciji i Narodu Božjemu. Treba nam vaše iskustvo i vaša mudrost, treba nam vaše povjerenje i vjera koja podupire pozivajući nas poput Marije: 'Što god vam rekne učinite!' Neka vam Gospa od Krunice pod čijim okriljem slavite ovaj visoki jubilej svoga redovništva, i nadalje bude vaš stijeg i pobjeda. Neka vas štiti i prati. Neka vam izmoli još mnogo vedrih dana i godina ispunjenih Bogom i našom dužnom zahvalnošću i pažnjom. Živjele nam još dugo i dugo za mir i dobro!˝

U ime jubilarki prigodno slovo je uputila s. Valerijana zahvalivši najprije Bogu na daru života i poziva, dobrim roditeljima, obitelji, Zajednici i sestrama s kojima je i o kojima je živjela. Svoju zahvalu završila je riječima sv. Majke Terezije: Život je zadatak, izvršavaj ga!, nadodavši: Tako neka bude! Amen! (s. Anica Orlović)