21.09.2017

Proslava zlatnog jubileja sestara Milosrdnica u Stocu

Biskup Perić je zahvalio sestrama Milosrdnicama za vjerno služenje u stolačkoj župi kroz posljednjih 50 godina i Crkvi u Hercegovini kroz 145 godina.

U nedjelju 17. rujna 2017. za vrijeme sv. Mise koju je predvodio mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u stolačkoj župnoj crkvi sv. Ilije Proroka, svečano je proslavljen zlatni jubilej, 50. obljetnica života i rada Družbe sestara milosrdnica Svetog Vinka Paulskoga Provincije Majke Divne u župi Stolac. Procesija je krenula iz sakristije na glavna crkvena vrata, predvođena križem, svijećama, ministrantima, a potom osmoricom svećenika koncelebranata i biskupom Perićem. Na glavnom ulazu oglasile su se s kora orgulje, pjevači otpočeli, a čitav puk prihvatio crkvenu pjesmu: „Uđite s hvalama na vrata Njegova“. Bilo je ugodno i slušati i sudjelovati.

Na početku sv. Mise, sve okupljene je pozdravio stolački župnik don Rajko Marković te čestitao sestrama zlatni jubilej. "Ovo je dan što ga učini Gospodin, kličimo i radujmo se njemu! Drago nam je da na ovakav svečan, liturgijski način možemo slaviti ovaj značajan jubilej. To su naše časne sestre i zavrijedile. Danas Stolac slavi!", kazao je don Rajko.

Biskup Perić je, nakon župnikova pozdrava, na početku misnog slavlja izrazio radost zbog toga zlatnog jubileja sestara i župe, sve pozdravio, zahvalio sestrama za vjerno služenje u stolačkoj župi kroz posljednjih 50 godina i Crkvi u Hercegovini kroz 145 godina, jer su prve sestre Milosrdnice došle u Mostar, i Bosnu i Hercegovinu 1872. godine.

U svojoj propovijedi, mons. Perić je naglasio „mi smo, bili živi bili mrtvi, vlasništvo Kristovo.“ Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio Trojedinom Bogu na svim dobročinstvima kojima je stolačku župu djelovanjem sestara obasipao kroz tih 50 godina. Zahvalio je biskupu Periću, svećenicima koncelebrantima, sestrama, pjevačima, ministrantima i svima okupljenima na sabranu sudjelovanju, a domaćim sestrama Slavomiri i Alojziji na požrtvovnosti i zajedničkoj organizaciji toga slavlja. Iskazao je zahvalu čitavoj župi na svesrdnoj pomoći, a posebno domaćicama koje su, njih više od 40, u jutarnjim satima obasule župnu kuću raznim specijalitetima za današnje slavlje. Sve je nazočne zamolio da ostanu na svečanoj Akademiji koja će biti nakon misnog slavlja, a potom zajedničko čašćenje i pučko slavlje pred crkvom. Prije završnog blagoslova biskup Perić je potaknuo sestre da i dalje vjerno rade na slavu Božju i na pomoć bližnjima. Sestre su djelovale na 10 mjesta u Hercegovini, danas Mostaru, Tomislavgradu, Ljubuškom i Stocu.

Slijedila je svečana akademija s osvrtima na prošlo razdoblje i s pjesmama domaćih zborova. Program je vodila s. Alojzija Ramljak, milosrdnica, katehistica u Stocu. Na početku je nazočne pozdravila provincijalna glavarica s. M. Julijana Djaković iz Sarajeva.

Sestra M. Gracija Akmadžić predstavila je glazbeno-katehetsku djelatnost sestara Milosrdnica u župi Stolac za vrijeme njezina službovanja (1971.-1980.). Župni dječji zbor „Modra rijeka“ otpjevao je pjesmu „Kao košuta“. Sestra M. Ernestina Zovko (1980.-1989.) kratko je predstavila djelatnost sestara Milosrdnica u Stocu u minulih 50 godina: Osvrt na djelovanje sestara u Stocu je pročitala s. M. Magdalena Marić. Župna djevojačka skupina „Angelus“ predstavila se pjesmom „Neka rekne Dom Izraelov“.

Biskup Perić se obratio okupljenima s nekoliko riječi o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, žurio je u Neum na doček Svečeva tijela i obećao da će sve preporučiti Svecu u zagovor.

Župnik don Rajko predstavio je povijesni pregled sestara Milosrdnica u Stocu kroz ovih 50 godina (1967.-2017.), za vrijeme četvorice župnika: don Anđelka Babića (1947.-1980.), don Petra Vuletića-Šjora (1980.-1982.), don Mate Puljića (1982.-1999.) i svoga službovanja (od 1999.- ): Zahvala za 50-godišnje djelo sestara.

Djevojačka skupina „Vidoštačka kraljica“ otpjevala je pjesmu „Molitva“. Sestra Alojzija zahvalila je svima na sudjelovanju, svim bivšim župnicima i svećenicima, a sadašnjem župniku na organizaciji ovoga slavlja, na dobroj suradnji svih sestara koje su djelovale u Stocu kroz ovo vrijeme.

Provincijalna glavarica s. M. Julijana, uputila je završne riječi sudionicima svečane akademije. Najprije je izrekla hvalu Gospodinu Bogu za tih 50 godina djelovanja i svjedočenja sestara u Stocu, biskupu na predsjedanju misnim slavljem slavljem, svim župnicima stolačke župe kroz proteklih 50 godina, sadašnjem župniku na pripremi toga slavlja i suradnji sa sestrama, zahvalila je župi i svima koji su nazočili toj proslavi.

Nakon akademije u crkvi, nastavljeno je zajedničko druženje okupljena puka uz čašćenje, a mladi folkloraši HKUD „Stolac“ poveli su pučko slavlje u kolu i pjesmi. 

Zatim je proslava nastavljena radosnim druženjem uz objed, a fotografska kuća „Foto-studio Raguž“ pobrinula se, okom i kamerom, zabilježiti tijek slavlja za trajnu uspomenu sadašnjem i budućem naraštaju. (kvrpp bih/kta)