01.08.2017

Prosljavljen sv. Ignacije Lojolski zaštitnik istoimene župe na Grbavici

Euharistijsko slavlje u sarajevskom naselju Grbavica predslavio je biskup porečko-pulski mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s 12 svećenika.

Župa kojom upravljaju oci isusovci u sarajevskom naselju Grbavica u ponedjeljak, 31. srpnja 2017. proslavila je svog nebeskog zaštitnika i utemeljitelja Družbe Isusove Sv. Ignacija Lojolskog.

Uz sudjelovanje velikog broja vjernika, svečanu koncelebriranu Misu u večernjim satima predslavio je biskup porečko-pulski mons. Dražen Kutleša u zajedništvu s 12 svećenika.

Na početku Misnog slavlja nazočne je pozdravio župnik o. Krešimir Djaković, uputivši pozdrave i zahvalu predvoditelju Mise te svim župljanima, a napose štovateljima Sv. Ignacija.

U propovjedi je biskup Kutleša govorio o stvarima kojima je Sv. Ignacije Lojolski po uzoru na Isusa Krista pridavao veliku važnost, a to su pravi put, istina i život. Propovjednik je naveo primjer stranca u nepoznatom gradu koji luta tražeći neku ulicu i nailazi na čovjeka koji mu objašnjava put i čovjeka koji ga vodi do tog mjesta. „Isus u našim životima nije kao filozofi koji iznose različita mišljenja i na kraju ništa od toga ne shvaćamo, nego je Isus Krist onaj put kojim mi trebamo krenuti i slijediti taj put kao što ga je slijedio i Sv. Ignacije“, kazao je biskup Kutleša te govoreći o istini istaknuo kako se vjernici ne trebaju pitati što je istina već tko je istina. Dodao je i kako je istina koju je Sv. Ignacije tražio podudaranje razuma i čovjekovog srca, a sve podudarnosti su s vjerom i providnošću Božjom. Naglasio je kako onaj koji je s Isusom uvijek pobjeđuje, kako je u Isusu sigurnost. „Zato draga braćo i sestre i mi danas na ovaj veliki blagdan Sv. Ignacija Lojolskog molimo se da nam dadne snage da znamo slijediti ovaj put. Da znamo slijediti put Isusa Krista i da tražimo onu pravu istinu, istinu s velikim slovom jer ako slijedimo tu istinu, onda ćemo znati i cijeniti ovozemljski život koji nas vodi u onaj vječni život“, rekao je na kraju biskup Kutleša.

Na kraju Mise župnik o. Djaković je pozvao nazočne na druženje u crkvenom dvorištu.

Proslavi je prethodila duhovna priprava kroz trodnevnice koje je predvodio o. Alan Modrić, a predslavio je i Misu u 10.30 sati na sam dan patrona. (www.nedjelja.ba)